Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
bivša vojarna

U trinaest godina u sinergiju znanja i poduzetništva uložili 95 milijuna kuna

U Tehnološko-inovacijskom centru u inkubatoru djeluje 60 poduzeća s više od stotinu zaposlenih
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Na oko 2000 četvornih smješteni su laboratoriji, radionice, izložbeni prostor, uredi i učionice, a među vrhunskom opremom koja se nalazi u Metalskoj jezgri je i 3D FDM printer marke Stratasys F900, jedini takav printer u krugu od 500 kilometara.

Još prije 13 godina to je bio vojni kompleks sastavljen od nekoliko zgrada bivše vojarne, a danas je to moderan edukativni i proizvodni centar u kojem uči i radi oko 1500 ljudi. Bivši kompleks vojarne u Čakovcu 2007. godine prenesen je u vlasništvo Međimurske županije, čime je otvoren prostor razvoju Centra znanja.

Vinkovci Znatno bolji gospodarski rezultati u Vinkovcima Pomažu malim poduzetnicima, a u pripremi je i program za poticanje vinkovačkih poljoprivrednika

Zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije, Svjetske banke i sredstvima iz EU fondova na prostoru Centra znanja u funkciji je šest bivših vojnih objekata u kojima djeluje osam podupirućih, obrazovnih i znanstvenih institucija, od Međimurskog veleučilišta s četiri studijska programa i tisuću studenata i Studentskog doma s 32 kreveta i restoranom do Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e u kojoj radi 21 stručnjak, Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje s poslovnim inkubatorom u kojem djeluje 60 poduzeća s više od stotinu zaposlenih, Međimurske energetske agencije MENEA-e s osam stručnjaka za podršku u podizanju energetske učinkovitosti, MIN – Međimurje, investicije, nekretnine za upravljanje imovinom, Turističke zajednice Međimurske županije i Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju nazvanog jezgra. Centar znanja dio je poslovne zone Poslovni park Međimurje.

– Centar znanja Međimurske županije predstavlja jedini sveobuhvatan primjer revitalizacije nekadašnjih vojarni u vibrantan ekosustav javnih i obrazovnih institucija, poduzeća i udruga usmjerenih prema razvoju gospodarstva. U ovaj prostor uloženo je oko 95 milijuna kuna, većinom europskih sredstava, i nastavljamo s ulaganjima – istaknuo je župan Matija Posavec, koji je predsjedniku Zoranu Milanoviću prošlog tjedna predstavio 70 kapitalnih projekata koji su naslonjeni na županijski proračun.

Grad Karlovac donio novi paket mjera pomoći Ugostiteljima daju po 20.000 kuna za uređenje terasa, poduzetnicima subvencioniraju kamate na kredite

Metalska jezgra prva je znanstveno-istraživačka ustanova na području sjeverozapadne Hrvatske u području strojarstva, koja će provoditi istraživanja usmjerena na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje konkurentnosti metalske i povezanih industrija. Na oko 2000 četvornih smješteni su laboratoriji, radionice, izložbeni prostor, uredi i učionice, a među vrhunskom opremom koja se nalazi u Metalskoj jezgri je i 3D FDM printer marke Stratasys F900, jedini takav printer u krugu od 500 kilometara. Prvi najbliži je u Milanu.

– Centar znanja primjer je kako se odgovorno, vrijedno i konstruktivno postupa s idejama jer potrebne su ideje i dobra organizacija da bi se dobio europski novac – istaknuo je predsjednik Milanović.