Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
dubrovačko-neretvanska županija

Usvojen proračun za 2024. godinu od 136,7 milijuna eura

Projekti koji će biti u fokusu su, naravno, završetak luke Ubli, luka Polačište, riva u Cavtatu, nova luka Perna, Prigradica, više komunalnih luka kao i ribarske luke
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Ukupni županijski proračun u sljedećoj je godini nešto manji zbog isključenja Opće bolnice Dubrovnik, ali je izvorni proračun Županije ipak veći

Vijećnici Županijske skupštine usvojili su na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici proračun za 2024. godinu u iznosu od 136,747.000 eura s projekcijama za 2025. i 2026. godinu u iznosu od 130,545.000 eura te 125,285.000 eura.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je u uvodnom obrazloženju kako je ukupni proračun nešto manji zbog isključenja Opće bolnice Dubrovnik u sljedećoj godini, no kako je izvorni proračun Županije ipak veći.

Razvojan i uravnotežen

– Pred vama je razvojan, uravnotežen i održiv proračun. Njime ćemo osigurati funkcioniranje svih korisnika i segmenata proračuna, svega onoga što financiramo svake godine i svih projekata koji se financiraju iz EU. Ukupni proračun je nešto manji zbog isključenja OB Dubrovnik, no izvorni proračun Županije za sljedeću godinu je 47,6 milijuna eura, što je 15 posto više od zadnjeg rebalansa. Proračunski korisnici planirani su na 89,1 milijun eura – istaknuo je župan te nabrojio neke od projekata na kojima će biti fokus u sljedećem razdoblju.

– To su, naravno, završetak luke Ubli, luka Polačište, riva u Cavtatu, nova luka Perna, Prigradica, više komunalnih luka kao i ribarske luke. Ide i projekt obilaznice Orebića, izrađuje se projektna dokumentacija za brzu cestu, provodit ćemo sve segmente Plana gospodarenja otpadom, tu je projekt navodnjavanja Koševo – Vrbovci, brana na Neretvi, obnova Specijalne bolnice Kalos, Centar za agrume, gradnja OŠ Cavtat, početak gradnje i u Župi dubrovačkoj, kao i radovi na više škola u Neretvi, priprema svih škola za jednosmjensku nastavu, energetska obnova OB Dubrovnik – istaknuo je župan Dobroslavić te napomenuo kako će se za unaprjeđenje bolnice i dalje boriti bez obzira na to što upravljačka prava prelaze pod državu od Nove godine.

Zaključio je i kako sljedeće godine slijede izmjene i dopune županijskog prostornog plana kao i brojni prekogranični projekti.

Proračun je usvojen većinom glasova vijećnika.

Plan davanja koncesija

Na sjednici je usvojen i Prijedlog odluke o donošenju Programa održavanja Sustava navodnjavanja GLOG za 2024. godinu kao i Prijedlozi programa javnih potreba u kulturi, sportu i tehničkoj kulturi za sljedeću godinu.

Vijećnici su prihvatili i Prijedlog odluke o donošenju plana davanja koncesija na pomorskom dobru DNŽ za 2024. godinu, Prijedlog odluke o donošenju srednjoročnog trogodišnjeg plana davanja koncesija na pomorskom dobru DNŽ za razdoblje 2024. – 2026. godine, Prijedlog odluke o donošenju plana upravljanja pomorskim dobrom DNŽ 2024. – 2028. godine kao i Prijedlog odluke o visini turističke pristojbe za 2025. godinu.

Na sjednici su na rok od četiri godine izabrani i članovi Stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru. Predsjednica je Anita Kunica Jelčić, a stalni članovi Joško Vlašić, Stane Đivanović, Davor Sinovčić i Maro Hađija. Promjenjivi članovi su Nikolina Trojić, Mato Oberan, Dijana Tomašević Rakić te Jelena Dadić Račić.

Župan Dobroslavić pohvalio je rad svih vatrogasnih društava koja su dio Zajednice te zahvalio vatrogascima na njihovoj hrabrosti i požrtvovnosti VELIKA OBLJETNICA Dobroslavić: "Ponosni smo na naše vatrogasce!" na 25. obljetnicu Biskup blagoslovio spomen-obilježje blaženici JEDAN DIO opreme je obnovljen, a dijelom je riječ o opremi koju ambulanta prije nije ni imala, istaknuo je ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnika Branko Bazdan dubrovačko-neretvanska županja Ambulanti Slano uručena vrijedna oprema za dvije ordinacije