Izbornik
Naslovnica Županije
Napravljene i karte rizika od poplava, karte opasnosti, plan prevencija...

Vatrogascima predan kontejner s opremom za zaštitu od poplava

NAJVEĆA i najvažnija prednost kontejnera upravo je mobilnost, jer lako se preveze na mjesto na kojem je akcija
1/3
Foto: SDŽ
Župan Blaženko Boban i ravnatelj RERA SD Jozo Sarač ključeve kompletno opremljenog kontejnera sa svim vatrogasnim potrepštinama, vrijednog 335.000 eura, predali su zapovjedniku Vatrogasne zajednice SDŽ-a Ivanu Kovačeviću

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i ravnatelj javne ustanove RERA SD Jozo Sarač u petak su u Splitu predali ključeve kontejnera i opreme u slučaju poplava zapovjedniku Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivanu Kovačeviću. Vrijednost kontejnera i opreme je 335 tisuća eura, a župan Boban kao najveću prednost navodi njegovu mobilnost.

Mobilnost kontejnera
– Gdje god se dogodi poplava, kontejner se stavi na kamion i doveze. Naravno, bit ćemo širokogrudni i prema ostalim županijama te ćemo im ga ustupiti u slučaju potrebe. To je iznimna prednost ovoga kontejnera koji je jako dobro opremljen – rekao je župan Boban te dodao kako je pri kraju uređenje Vatrogasnog centra u Vučevici gdje je počelo uređenje vježbališta za vatrogasce.

– Već sad imamo ugovore s Austrijom, Bavarskom, Slovenijom kao i ugovore s gotovo svim javnim vatrogasnim postrojbama iz Hrvatske – rekao je Boban i dodao kako će njihovo vježbanje nešto i koštati, a tim novcem nabavljat će novu opremu, prije svega za potrebe dobrovoljnih vatrogasnih društava diljem Splitsko-dalmatinske županije.

– Pri tome mislim na cisterne i vatrogasna vozila. Znate da smo ih lani dali 16, a na jesen ćemo pokrenuti novi postupak za nabavu novih – izjavio je Boban i napomenuo kako su otvorili vatrogasni dom u Selcima, prije toga u Supetru na Braču, a do kraja ljeta otvorit će vatrogasni dom i u Dugom Ratu. Početkom rujna očekuje se otvaranje vatrogasnog centra u Vučevici.

Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević izjavio je kako kontejner s pripadajućom opremom puno znači za cijelu županiju, ali i cijelu Republiku Hrvatsku.

– Ovo je napredak za nas i za cijelu državu. Vatrogasni sustav djeluje svuda i najjača je operativna snaga sustava civilne zaštite i sustava domovinske sigurnosti. Kada je bio potres u Zagrebu i u Petrinji, kao i kada su bile poplave u Gunji, vatrogasci su intervenirali. Imamo dobrovoljna vatrogasna društva, kao i javne vatrogasne postrojbe, svatko sa svojom opremom, pa tu ima i različite opreme. Ovako imamo sve unificirano i na jednome mjestu. Puno smo brži, samodostatni i to je veliki plus – rekao je Kovačević te otkrio i što je sve u kontejneru.

Cijevi, vreće, lampe...
– Unutra je sve ono što nam treba za djelovanje na jednom području. Imamo tri kilometra vatrogasnih cijevi spremnih za prepumpavanje, za prvi udar tisuću vreća u koje se puni pijesak, imamo 20 pumpi za ispumpavanje objekata i njihovu dodatnu opremu, vatrogasne lampe, suha odijela, čizme, konope, apsolutno sve što iz iskustva znamo da nam treba u takvim intervencijama – naveo je Kovačević.

Kontejner i oprema nabavljeni su iz EU projekta "Stream", koje je javna ustanova RERA dobila uz još 16 partnera iz Italije i Hrvatske.

– Partneri su od Dubrovnika do Istre s naše strane Jadrana te kolege iz Italije. Ukupna vrijednost projekta sa svim projektnim partnerima je 9,4 milijuna eura, a od toga 446 tisuća eura odnosi se na partnerstvo naše ustanove i aktivnosti koje je RERA imala – izjavio je ravnatelj javne ustanove RERA SD Jozo Sarač.

Dodao je kako smo svjedoci klimatskih promjena, sve češćih iznenadnih oluja, nevremena, poplava i požara, a ovo je jedan u nizu projekata koje RERA provodi kako bi suzbila posljedice klimatskih promjena i zaštitila okoliš.

S partnerima su napravljene i karte rizika od poplava, karte opasnosti, plan prevencija i sustav ranog upozoravanja na elementarne nepogode. Tim projektom nude se rješenja da šteta bude što je moguće manje.

Projektom "Stream" razvit će se modeli predviđanja poplava, educirat će se članovi stožera za zaštitu i spašavanje kao i pripadnici hitnih službi. Provedbom projekta povećat će se kapaciteti hitnih službi kako bi bile spremne u što kraćem roku odgovoriti na hitne slučajeve, prvenstveno na poplave. Događaju je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić.

Na svečanoj sjednici Nagrada za životno djelo uručena je pateru Marianu Passeriniju za dugogodišnje nesebično zauzimanje za potrebe starijih, bolesnih i pogođenih demencijama Stanovi za mlade i sve kojima je stan potreban Cilj izgradnje oko sto stanova u dvije-tri godine vrlo je blizu KORAK prema uspješnoj budućnosti počinje u Regionalnom centru kompetentnosti Tehničke škole Sisak gdje se spajaju znanje, iskustvo i tehnologija Radom na novim tehnologijama škola uvodi novi obrazovni program Tehnička škola Sisak prva u Hrvatskoj upisuje tehičare za robotiku STAROST nalazišta procjenjuje se na razdoblje od 1800. do 1700. pr. Kr., što čini ovo otkriće izuzetno važnim za hrvatsku arheologiju ranog brončanog doba Otvorena izložba "Arheološki lokalitet Rađinac u Čazmi – 40 godina od istraživanja" Na jednom od nalazišta ranog brončanog doba pronađeno 900 predmeta