Izbornik
Naslovnica Županije
Visoka popunjenost kapaciteta

Velik interes proizvođača potvrda opravdanosti gradnje RDC-a

NASTAVIT ćemo osnaživati naše voćare i povrtlare, ali i cijelu poljoprivredu koja je ključ opstanka čitavog istoka Hrvatske, kazao je župan Ivan Anušić
Foto: OBŽ
Oduševljeni smo rezultatima ove prve godine i ozbiljno razmišljamo o drugoj i trećoj fazi jer će nam faliti kapaciteta, kaže direktor Alen Mamić

Realizacija projekata sufinanciranih sredstvima EU formalno se obilježava i održavanjem završne konferencije. Tako je 13. rujna održana takva konferencija projekta "Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće", projekta ukupne vrijednosti 14,6 milijuna eura, od čega je iz fondova EU osigurano 10 milijuna eura bespovratnih sredstava, a 4,6 milijuna eura izdvojila je Osječko-baranjska županija. Ukupni kapacitet od 3228 tona raspoređen je u 29 rashladih komora te podijeljen na dio za ekološku proizvodnju (690 tona), dio za konvencionalnu proizvodnju (2220 tona) te dio namijenjen za transport sortirane i upakirane robe (318 tona).

Formalan događaj ipak je ostao u sjeni konkretnih aktivnosti, odnosno izuzetno uspješnog početka rada Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće. Naime, prve količine jabuka počele su pristizati u Centar krajem kolovoza i već je popunjeno više od 70 posto kapaciteta. Prihvat se obavlja na temelju potpisanih ugovora s proizvođačima pa je u hladnjače već spremljeno 1250 tona jabuka, a idućih dana skladištenje će biti još intenzivnije.

Treba ih biti više
Visoka popunjenost kapaciteta, istaknuto je, ujedno je najbolja potvrda opravdanosti ove, još jedne kapitalne investicije Osječko-baranjske županije, baš kao i činjenice da poljoprivrednici, osobito voćari Slavonije i Baranje, napokon imaju prostor za skladištenje i čuvanje uroda sa svojih polja i voćnjaka.

– Napokon smo stigli do završne konferencije velikog projekta koji smo najavljivali još 2017., a sada je konačno u punom pogonu, popunjen 72 posto, odnosno i do 100 posto do kraja godine. Zbog toga zaključujemo da ovakvih regionalnih distribucijskih centara treba biti još, na čemu ćemo raditi svi zajedno kako bismo ih na istoku Hrvatske imali desetke. Ako se želimo baviti voćarstvom i povrtlarstvom i biti konkurentni na tržištu s vlastitim, domaćim proizvodima, onda moramo imati ovakve centre koji će podizati konkurentnost. Svjedoci smo povećanja cijena hrane, osobito voća i povrća, koje ne bi bilo toliko pod kontrolom trgovačkih lanaca i uvoznika da smo prije desetak godina izgradili ovakve regionalne distribucijske centre te na taj način čuvali svoje voće i držali ga konkurentnim. Sad je vrijeme da krenemo dalje i da nastavimo osnaživati naše voćare i povrtlare, ali i cijelu našu poljoprivredu, koja je ključ opstanka cijelog istoka Hrvatske – kazao je župan Ivan Anušić.

Ispunila očekivanja
– Ova investicija je potpuno ispunila očekivanja i postoji objektivna potreba za proširenjem kapaciteta i dodatnih sadržaja, poput pogona za daljnju obradu voća, odnosno preradi u sokove, čipseve, marmelade i sušeno voće, zbog čega ćemo uskoro krenuti s novim ulaganjima – zaključio je župan. RDC OBŽ otvoren je u veljači, nekoliko mjeseci uoči prihvata prvih proizvoda, i to radi strateške i operativne pripreme, edukacija, povezivanja lokalnih OPG-ova i udruženja te dobrog upoznavanja svih uključenih i zainteresiranih aktera s kapacitetima, pogonima i procesima koji će biti implementirani.

– Nešto više od 1250 tona već je uskladišteno, što je donekle premašilo i naša očekivanja. Trenutno je popunjenost kapaciteta 2285 tona, odnosno 72 posto, a ako gledamo kroz ULO režim, penjemo se na 78 posto. Oduševljeni smo rezultatima ove prve godine i ozbiljno razmišljamo o drugoj i trećoj fazi jer će nam faliti kapaciteta. Imamo desetak kooperanata kojima nudimo skladištenje robe u trenutku kad je najviše robe na tržištu te izlazak na tržište u vrijeme koje je za njih najpovoljnije. Hladnjače se zakupljuju po cijeni od 10 centi, što je jedna od najboljih cijena u Hrvatskoj – poručio je Alen Mamić, direktor RDC-a.

GRADONAČELNIK je istaknuo da sada i djelatnici i učenici imaju više nego dobre uvjete za rad i boravak u školi Škola u Vrtlinskoj osnovana je davne 1881. godine Energetska obnova Područne škole u Vrtlinskoj koštala je 185.000 eura Najbolji rukometaši županije Proglašeni najbolji rukometaši Najbolji rukometni pojedinci i kolektivi DONESENE su odluke koje su važne za zdravstveni sustav i standard na području županije Važne investicije u zdravstvu Šest novih vozila za hitnu medicinu, MR u Našicama