Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Župan Andrović bio je u posjetu SAD-u

Velik je geotermalni potencijal Virovitičko-podravske županije

1/2
Foto: Kristijan Toplak
Na eksploatacijskom polju geotermalne vode “Slatina 2” počela je jedna od najvećih privatnih investicija na području županije

Nije tajna kako “panonski bazen” obiluje geotermalnim izvorima, od Daruvara preko Barcsa do Harkanja i Bizovca. U tom “bazenu” je i Virovitičko-podravska županija, a prema podacima iz do sada provedenih istraživanja, ispod ovog prostora velik je potencijal za iskorištavanje geotermalne energije.

Tim povodom virovitičko-podravski župan Igor Andrović bio je u posjetu SAD-u, kao dio hrvatske delegacije, a kroz International Visitors Leadership program (IVLP), koji je u potpunosti financiran od američke Vlade te proveden u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a u Hrvatskoj.

Energetska sigurnost

– Geotermalni izvori te dobivena geotermalna energija, kao općenito i obnovljivi izvori energije, nešto su na što se svakako trebamo bazirati jer su važan faktor energetske sigurnosti. Tim povodom posjetili smo SAD. Prvi dio International Visitors Leadership programa, vezan za iskorištavanje geotermalnih izvora, započeo je u Washingtonu gdje je delegacija iz Hrvatske imala organizirane sastanke s predstavnicima U.S. Department of State, U.S. Department of Energy, Mississippi Consortium for International Development, Deloitte te Atlantic Council of the United States, gdje se raspravljalo o mogućnostima korištenja geotermalnih potencijala u SAD-u i Hrvatskoj. S obzirom na to da velik potencijal za geotermalnu energiju leži i na području Virovitičko-podravske županije, bilo je vrlo zanimljivo sudjelovati u raspravi na tu temu s američkim stručnjacima – rekao je župan Andrović.

Posjetili su i Boise, mjesto najvećeg i najstarijeg nacionalnog geotermalnog daljinskog grijanja, koje je i jedno od najvećih na svijetu. Prva dva bunara izbušena su 1890. za opskrbu novih kuća koje su se gradile u istočnom dijelu grada. Nakon 1980. grad i država izbušili su dodatne bušotine kako bi razvili geotermalni sustav grijanja na svom području. Na kraju programa organiziran je posjet državi Nevadi u kojoj djeluju geotermalna postrojenja koja mogu teoretski generirati do 827 megavata energije zajedno u bilo kojem satu. Nevada ima 26 geotermalnih elektrana na 17 različitih lokacija. Kapacitet proizvodnje električne energije iz njezinih geotermalnih postrojenja drugi je iza Kalifornije. Geotermalna energija koristi se za grijanje domova i poslovnih prostora.

– Posjetili smo i tvrtku Ormat koja se bavi istraživanjem, projektiranjem, razvijanjem i gradnjom, a posjeduje i upravlja geotermalnim elektranama diljem svijeta. Na temelju iskustva stečenog u više od 30 zemalja, tvrtka Ormat savjetuje klijente o tome kako maksimalno iskoristiti svoje geotermalne resurse i ostale mogućnosti. Sve ovo što smo vidjeli služit će nam kao putokaz za ono što planiramo u budućnosti – dodaje Andrović.

A Virovitičko-podravska županija s tim u vezi ima velike planove. Prošle godine započela je aktivnosti kojima je cilj utvrditi najpovoljnije lokacije na području županije za gradnju pogona kojima će cilj biti pretvorba geotermalne energije, iskoristive za privatni i javni sektor, s proizvodnjom koja se odnosi na električnu energiju, toplinarstvo, ali i korištenje energije u poljoprivredne svrhe. Konačni rezultati projekta bit će dostupni krajem ove godine. Potpisan je ugovor za izradu studija procjene geotermalnog potencijala za područja, Slatine, Orahovice i Nove Bukovice te izradu Studije procjene hidrogeotermalnog potencijala Virovitičko-podravske županije.

Pozitivni učinci

– Naš je prioritet upotreba geotermalne energije u javnom i privatnom sektoru, ali i u poljoprivredi, primjerice za grijanje plastenika, što bi omogućilo produljenje sezone uzgoja raznih kultura. Time bi se dugoročno smanjili troškovi proizvodnje, a povećali proizvodni kapaciteti, što bi imalo pozitivne učinke na jednu od najznačajnijih grana na našem području, poljoprivredu – zaključio je Andrović.

Velik interes za geotermalni potencijal na području Virovitičko-podravske županije iskazuju privatni investitori. Primjer je eksploatacijsko polje geotermalne vode “Slatina 2” na području općine Čađavica. Na tom eksploatacijskom polju počela je jedna od najvećih privatnih investicija na području Virovitičko-podravske županije. Trenutno je završena prva faza istražnih radova, slijedi druga faza, a rezultat radova trebala bi biti gradnja i stavljanje u pogon najveće geotermalne elektrane u Hrvatskoj – Zagocha, ali i Europe, snage 20 MW. Vrijednost investicije procijenjena je na oko 90 milijuna eura.

Investicija Gradi se most na cesti Zvonimirovac – Čađavica Potpora Za vrtiće u pet općina 145.200 eura Samo u Virovitičko-podravskoj županiji Pilot-projekt ranog otkrivanja raka vrata maternice