Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
izglasan je proračun

Za izgradnju u školstvu 92, a za energetske obnove 50 mil. kuna

S 35 glasova za i šest protiv izglasan je proračun Županije za 2021. godinu, za koji je župan rekao da je realan i izbalansiran
Foto: Zagrebačka županija
Na sjednici je donesen i drugi rebalans proračuna za 2020. godinu i iznosi 1,16 milijardi kuna, a to je manje 1,24 posto u odnosu na prvi rebalans.

S 35 glasova za i šest protiv izglasan je proračun Zagrebačke županije za 2021. godinu. Iznosi 1,26 milijardi kuna, dok je izvorni proračun, koji je njegov važan dio, 521,397.586 kuna i veći je za 12,43 posto u odnosu na rebalans proračuna iz 2020. godine.

Koprivnica PRIJEDLOG KOPRIVNIČKOG PRORAČUNA ZA 2021. GODINU Zbog nove škole Grad se zadužuje za 70 milijuna kn

Najviše sredstava školama

– Proračun za 2021. godinu je realan, izbalansiran, sadrži razvojnu komponentu, nastavlja kontinuitet započetih projekata te ujedno predstavlja odgovorno i transparentno financiranje svih ciljanih skupina od poduzetnika, preko kulture i sporta, do udruga civilnog društva – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić predstavljajući ovogodišnji proračun, koji je 7,56 posto veći od prvog rebalansa iz ove godine. A kako je podijeljen?

Najveći iznos izvornog proračuna, odnosno više od 186 milijuna kuna, namijenjen je potrebama Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, u kojem će se za kapitalnu izgradnju u školstvu osigurati 93 milijuna. Nešto više od 100 milijuna kuna otići će u Upravni odjel za gospodarstvo i fondove EU, a najveći dio sredstva od oko 50 milijuna kuna osiguran je za energetske obnove škola. Dobra je vijest i da će poduzetnici i iduće godine moći računati na bespovratne potpore u iznosu od devet milijuna kuna, a u Centar za kompetentnost uložit će se osam milijuna kuna.

Načelnik Ante Gutić najavio je da planiraju iduće godine osigurati stipendije za 15 studenata Osigurane stipendije i božićnice Za 10 srednjoškolaca 350 kuna, 800 kuna za 10 studenata, a božićnice u naravi

Što se tiče Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, oni će na raspolaganju imati nešto više od 51 milijuna kuna, a od tog iznosa najveći dio sredstava utrošit će se na izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova. Osigurana su osim toga i sredstva za pokriće troškova trijaže u ispostavama Doma zdravlja, a kao i prethodnih godina za svaku novorođenu bebu isplaćivat će se po tisuću kuna.

Za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo planira se više od 24 milijuna kuna, poljoprivrednici mogu računati na bespovratne potpore u ukupnom iznosu od 6,5 milijuna kuna, a novost je projekt vezan za ekološku poljoprivredu vrijedan 2,2 milijuna kuna. Gradovima i općinama za razvoj infrastrukture na ruralnim područjima dodjeljivat će se pet milijuna kuna, kao i milijun kuna za vrtiće.

Za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu planira se 38 milijuna kuna. U proračunu za iduću godinu osigurano je više sredstva za vatrogastvo, odnosno 4,3 milijuna, a sredstva za civilnu zaštitu bit će veća 67 posto u odnosu na 2020. godinu. Za kulturu se planira gotovo četiri milijuna kuna, a za sport 7,1 milijun kuna.

NAKON IZGRADNJE SPORTSKE DVORANE OBNOVLJENA JE I ŠKOLSKA ZGRADA Za obnovu školske zgrade 3,2 milijuna kn

Donesen i novi rebalans

Na sjednici je donesen i drugi rebalans proračuna za 2020. godinu i iznosi 1,16 milijardi kuna, a to je manje 1,24 posto u odnosu na prvi rebalans. Izvorni proračun na temelju novog rebalansa iznosi 438,857.553 kuna, a radi se o smanjenju u odnosu na prvi rebalans od 5,37 posto.

– Rebalans II. donesen je radi potrebe preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata sukladno dosadašnjoj realizaciji, prijenosu neiskorištenih sredstava kredita, otvaranja novih projekata i aktivnosti te usklađivanja prihoda s rashodima – kažu u Zagrebačkoj županiji.