Izbornik
Naslovnica Županije
Najveći kontinentalni obiteljski Festival

Zemlja bez granica prvi se put održava izvan Osijeka

UDRUGA za rad s mladima Breza događanja je premjestila u Valpovo, Đakovo, Beli Manastir i Ernestinovo
Foto: OBŽ

Međunarodni obiteljski festival Zemlja bez granica, koji organizira Udruga za rad s mladima Breza, ove se godine prvi put organizira izvan Osijeka, odnosno u Ernestinovu, Valpovu, Belom Manastiru i Đakovu.

Prva postaja ovogodišnjega najvećega kontinentalnog obiteljskog Festivala bila je u Ernestinovu u Parku skulptura, a u čak 19 radionica sudjelovao je veliki broj djece, njihovih roditelja, baka i djedova koji su svojim osmjesima i oduševljenjem najbolja potvrda uspješnosti Festivala.

Isto tako posjećeno, atraktivno, sadržajno, edukativno i zabavno bilo je i u Valpovu, gdje su 28. i 29. kolovoza održane brojne radionice za djecu. Središnja tema svih radionica bila je "Moja povijest" pa su festival "posjetili" vitezovi i princeze, plesačice i plesači, a djeca i njihovi roditelji su uživali u programu na idiličnoj lokaciji valpovačkog parka, ispred dvorca Prandau-Normann.

– Poticanje dječje kreativnosti ključno je za našu budućnost i iznimno je važno ustrajati u tome. Zemlja bez granica jedan je od najvećih, ako ne i najveći obiteljski festival u Hrvatskoj i zbog kvalitete koju pokazuju udruga Breza kroz organizaciju festivala, ali i kontinuirani rad tijekom godine, Osječko-baranjska županija u njima prepoznaje partnera i nastavit će podržavati njihov rad – istaknuo je župan Ivan Anušić. Dodao je kako OBŽ prepoznaje važnost Zemlje bez granica i njezin doprinos razvoju lokalne zajednice te je i ove godine izdvojila znatna sredstva za organizaciju festivala na čak četiri različite lokacije.

– Užitak je gledati obitelji kako zajednički sudjeluju u radionicama starih zanata, strpljivo uče nove vještine poput hodanja na štulama i runjenja kukuruza te nove tehnike ručne izrade svijeća, pletenja, tkanja, modeliranja glinom, crtanja klorofilom i izradom slika od mahovine. Bilo je tu i zdravih i ukusnih zalogaja iz dječjega restorana Ernestina gdje su goste posluživala djeca, polaznici radionica – rekla je Suzana Vargović, predsjednica Udruge Breza. 

Na kraju svečanosti gradonačelnik je u društvu predsjednika TK Slatina Slavena Mađarića uručio pehare i medalje najuspješnijim igračima turnira Slatina open Među 60 tenisača prvi put djeca i mladi uzrasti SPORAZUM o suradnji na realizaciji izložbe radova Andyja Warhola potpisali su župan Nikola Dobroslavić i ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina Iz muzeja u Slovačkoj Fotografije i sitotisak Andyja Warhola na izložbi u Dubrovniku Kako bi se osigurali svi propisani uvjeti za sigurnost polaznika Dječjeg vrtića, na ulazu u parkirališni prostor postavit će se rampa, ističe gradonačelnik Josip Mišković POPOVAČA U vrtić se prijavio veći broj djece pa uređujemo novi prostor