Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Željko Turk:

‘Ako udruga Šapica ne želi surađivati, naći ćemo drugi način za zbrinjavanje životinja’

Udruga Šapica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zaprešić udruzi godišnje daje 400.000 kuna, što im je, kažu, dovoljno, jer je udruga lani u gradu zbrinula 26 pasa

– Sklonište Šapica trenutačno na skrbi ima 105 pasa, a već tri mjeseca nemamo prihode koji bi mogli pokriti tekuće troškove. Nažalost našli smo se pred zidom i morat ćemo zatvoriti sklonište ako se situacija ne riješi – dramatični je završetak apela koji je udruga Šapica koja se bavi zbrinjavanjem napuštenih pasa uputila na adresu Grada Zaprešića tražeći da im Grad novčani iznos koji im je do sada donirao poveća za pedeset posto jer im je, kako tvrde, trenutačna financijska situacija neodrživa.

Hrabre Zaprešićanke Danas su uspješne, ali prvo su morale naučiti kako biti sam svoj majstor

U Šapici tvrde da je problem nastao promjenama Zakona o zaštiti životinja koji je stupio na snagu početkom godine, zbog kojeg više ne dobivaju onoliko donacija od građana i tvrtki koliko su dobivali do 1. siječnja.

– Grad Zaprešić svoje obveze uredno izvršava i ucjenjivačke metode nećemo dopustiti. Ako udruga Šapica odbija nastavak korektne suradnje, naći ćemo drugi način za zbrinjavanje napuštenih životinja – odlučan je gradonačelnik Željko Turk koji pojašnjava kako je Zaprešić za rad udruge dosad izdvajao 400.000 kuna godišnje, a toliki iznos predviđen je i za 2018. godinu.

Po količini novca koji izdvaja Zaprešić je pri samom vrhu Zagrebačke županije (ispred je samo Velika Gorica), a sudeći prema statistici, iznos od 40.000 kuna sasvim je dostatan za rad udruge jer je u protekloj godini sklonište zbrinulo 26 pasa u Zaprešiću. U gradu podsjećaju i kako s još 20.000 kuna godišnje podupiru i program Udruge za kastraciju pasa vlasnika slabijeg imovinskog statusa, a ističu i kako su od samog početka rada udruge 2006. godine podržavali “non kill” politiku koja se zalaže da životinje budu zbrinute sve do udomljenja, a ne samo prvih šezdeset dana.

Ratna škola Proslava blagdana sv. Josipa Elitna ratna škola i Grad surađuju već 20 godina škola OŠ Kupljenovo Đaci će u klupe sjesti već početkom školske godine