Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Proslava blagdana sv. Josipa

Elitna ratna škola i Grad surađuju već 20 godina

Ratna škola
1/2
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Iz generacije u generaciju sve je više novih polaznika, u ovom dvadesetom naraštaju njih čak 17, među kojima sedam stranih državljana

Elitna je to ratna škola koja epitet najbolje, i to ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji, ne nosi tek “reda radi”. Smještena u Zaprešiću, Ratna škola “Ban Josip Jelačić” od osnutka 1998. godine školuje časnike za obavljanje nekih od najvažnijih dužnosti u Oružanim snagama.

Ispaljen plotun banu u čast

– U školi se izučava četvrta i najviša razina vojne izobrazbe u oružanim snagama, a predavači su najpriznatiji hrvatski i inozemni profesori. Predavanja su uvijek vezana za aktualne događaje u svijetu, a sam studij traje jednu akademsku godinu – pojašnjava general-bojnik Mate Pađen, koji je i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) u sklopu kojeg se nalazi i Ratna škola “Ban Josip Jelačić”. Ističe i kako civilno-vojna suradnja između Zaprešića i HVU-a traje već punih dvadeset godina, otkako je škola otvorena, a između ostalog ugleda se to i u tradiciji da svaka generacija polaznika za blagdan svetog Josipa, koji je ujedno i zaštitnik škole, položi cvijeće na grobnicu bana Josipa Jelačića. Bilo je tako i ove nedjelje kad su predstavnici HVU-a, Ratne škole, Grada i zaprešićkih udruga uz brojne građane prisustvovali jubilarnoj dvadesetoj svečanosti obilježavanja Josipova u Novim dvorima.

radovi nastavak radova na Velikom vrhu Kraj 'crne točke' u prometu, gradi se rotor koji bi trebao smanjiti broj nesreća

Svi okupljeni su se nakon mise koju je ispred kapele sv. Josipa u Novim dvorima predvodio vojni biskup mons. Jure Bogdan uputili na grobnicu obitelji Jelačić gdje su banu u čast položeni vijenci. Svečanost su uveličali i klapa “sv. Juraj” Hrvatske ratne mornarice, gradski puhački orkestar, zaprešićke mažoretkinje „Jelačićke“ te kuburaško društvo „Ban Josip Jelačić“ koje je ispalilo počasni plotun banu u čast.

– Iznimna mi je čast što smo već dvadeset godina domaćin proslave blagdana sv. Josipa u našim prekrasnim Novim dvorima. Želja nam je s predstavnicima Oružanih snaga RH odati počast velikom hrvatskom sinu, banu Josipu Jelačiću, ali i moliti zagovor zaštitnika Ratne škole, svetog Josipa, čije vrline su potrebne našim vojnicima. Jelačić je mnoge nadahnuo da se osjećaju nacionalno ponosni, zato nas veseli i revitalizacija cijelog kompleksa koji će tijekom tri godine zasjati u novom ruhu – poručio je gradonačelnik Željko Turk.

Sve više polaznika

General-bojnik Mate Pađen, koji je također prisustvovao svečanosti, istaknuo je kako Ratna škola iz generacije u generaciju ima sve više polaznika. U ovom dvadesetom naraštaju u školu je upisano njih sedamnaest, od čega je deset polaznika iz Hrvatske, a ostalih sedam iz šest različitih država, što pokazuje kako se škola etablirala ne samo unutar Oružanih snaga RH već i u okolnim državama, pa i šire.

Hrabre Zaprešićanke Danas su uspješne, ali prvo su morale naučiti kako biti sam svoj majstor