Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Poduzetnički kafić u Splitu

Ana Mandac predstavila stipendije za obrtnička zanimanja i potpore obrtnicima za naukovanje

1/4
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Poduzetnički kafić Split  je nastavak EU projekta ”Malom kavom do velikog posla!” kojeg Grad Split provodi u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i UHY Savjetovanjem d.o.o.

„Izazovi i prilike – od naukovanja do poduzetništva“ naziv je 15. Poduzetničkog kafića Split održanog u četvrtak Hotelu Park. Najveći interes prepune dvorane u kojoj se tražio stolac više, izazvalo je izlaganje Ane Mandac, pomoćnice ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta koja je govorila o mogućnostima stipendiranja za obrtnička zanimanja. Prijave se primaju do kraja listopada.

Ilustracija Poduzeća umjesto vojnih objekata U inkubatoru 39 tvrtki, prostor rezerviralo 13 novih

Projekt stipendiranja učenika provodi se unutar Programa „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja FAZA II“ koji se temelji na dvije osnovne aktivnosti: stipendiranje učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima i dodjela potpore gospodarskim subjektima za provedbu naukovanja, koje se provode kao doprinos provedbi mjera iz Programa Vlade za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. 

-U okviru ovog projekta napravljena su dva velika iskoraka. Prvi je dvostruko povećanje učeničkih stipendija s dosadašnjih 9.000 na 18.000 kuna godišnje, a drugi je značajno povećanje raspoloživih sredstava za poticanje obrtnika i pravnih osoba na izvođenje naukovanje. Ministarstvo će obrtnicima i pravnim osobama sufinancirati 85 posto troškova potrebnih za isplatu naknade za naukovanje učenicima, zatim iznos nagrade mentoru u obrtu ili pravnoj osobi koji poučava učenike te još jednu dodatnu komponentu u vidu nabave opreme potrebne za izvođenje naukovanja i to sve do maksimalnog iznosa potpore od 500.000 kuna - pojasnila je Mandac te istaknula kako je ukupna vrijednost projekta za naredne dvije godine 200 milijuna kuna. 

paket od devet mjera Poduzetnicima osigurano nepovratnih 1,5 milijuna kuna za njihove projekte

Poduzetnički kafić Split  je nastavak EU projekta ”Malom kavom do velikog posla!” kojeg Grad Split provodi u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i UHY Savjetovanjem d.o.o. s ciljem ostvarenja pozitivne poduzetničke klime te umrežavanja postojećih i potencijalnih poduzetnika. Projekt se sastoji od ciklusa besplatnih neformalnih druženja.