Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
bjelovar

Argonauti veslali na oštećenoj lađi i na maratonu zauzeli sedmo mjesto

Maraton lađa
1/2
Foto: Bjelovar
Zbog pristanka na utrku, iako su protestirali, bjelovarski veslači su na koncu stajali na velikoj pozornici nagrađeni trofejem Fair play "Ivan Šprlje"

Odlične uspjehe na ovogodišnjem 26. Maratonu lađa na rijeci Neretvi postigli su veslači s kopna, sada već legendarne bjelovarske posade Argonauti i Šumari. U jakoj konkurenciji lađara i čak 29 lađarskih posada iz Hrvatske, BiH i Srbije Bjelovarčani su zauzeli sedmu i trinaestu poziciju. Iako je to zaista uspjeh, Argonauti i Šumari napustili su Neretvu s gorkim okusom u ustima i to drugu godinu zaredom.

Prošlogodišnji fijasko

Podsjetimo na prošlogodišnji fijasko kada je jedan od pratećih glisera u neposrednoj blizini lađe izazvao valove i to na samom startu utrke te na taj način potopio lađu. Iako demotivirani, na kraju su zauzeli 14. mjesto i to nakon što su deset minuta izbacivali vodu iz lađe. Ove godine problemi, nažalost, nisu izostali. Netom prije starta utrke Argonauti su shvatili da im je nosač parića, odnosno kormila koje je malo duže veslo, pukao. Radi s o lađama koje ekipama osigurava organizator utrke, a Bjelovarčane je zapala oštećena lađa. Niz nedopustivih propusta direktno je utjecao na uspjeh veslača koji će teško prežaliti priliku za osvajanjem medalje. Kapetan Argonauta, ekipe koja se pozicionirala na sedmo mjesto, Radoslav Rajić, objasnio je kakav se trud ulaže tijekom cijele godine samo da bi ih na Neretvi dočekali ovakvi problemi.

– Već drugu godinu zaredom nam se događaju najblaže rečeno čudne stvari koje nas izbace iz takta. Naporno treniramo tijekom cijele godine, odvajamo vrijeme, svoj novac i novac sponzora koji vjeruju u nas. Zaista se trudimo, a onda nas se potopi lani valovima nastalim zbog glisiranja, a ove godine nas zapadne oštećena lađa. Na znam što bih rekao, osim da to sve dosta utječe na moral ekipe – direktan je Rajić.

Riječ je o ekipi kojoj je ovaj maraton dobro poznat, utrka koju su na iznenađenje cijele Hrvatske osvojili 2016. godine i nakon toga nastavili osvajati medalje i izvrsne plasmane. Ekipi koja nema adekvatno mjesto za trening, bez veće vodene površine, ekipi koja je zaslužila poštovanje, a ne propuste. Unatoč potrganom nosaču parića, Argonauti su kroz cilj prošli sedmi, a pitanje je kako bi sve završilo da prije početka utrke nisu otvoreno protestirali.

Protestirali na startu

– Odveslali smo naprijed i lađom blokirali ostale lađe, odnosno start utrke. Tada su nam prišli suci kojima smo ukazali o čemu se radi. Samo su slijegali ramenima. Prišao nam je i organizator utrke kojeg smo tražili ispravnu lađu. Rekao je da ne može pomoći i molio da započnemo utrku radi televizijskog prijenosa. Popustili smo. Upustili smo se u utrku i nosač smo uspjeli koliko-toliko oblijepiti ljepljivom trakom – prepričava Rajić. Zbog pristanka na utrku bjelovarski veslači su na koncu stajali na velikoj pozornici nagrađeni trofejem Fair play "Ivan Šprlje".

Lijepa gesta organizatora, kaže Rajić, ali ne dovoljno dobra da bi zaboravili već drugu neočekivano lošu sezonu.

– Općenito organizacija nije na najboljem nivou. To primjećuju i ostale ekipe, ne samo mi. Primjerice, zbog potrganog nosača parića zamalo smo se okrenuli u Kominu, dok smo se u Crnoj riki zamalo zabili u šaš. Nažalost, zbog organizacijskog propusta – kaže Rajić.

Unatoč problemima, riječ je o ekipama koje su svjesne svoje vrijednosti i toga da se nalaze u samom vrhu ovog sporta. Za ovu godinu preostaju im utrke u Sisku i Vukovaru, a nakon toga će razmisliti što i kako dalje.

REDA mora biti, a vožnje autima korzom više neće biti, najavio je dogradonačelnik Bjelovara Dogradonačelnik Igor Brajdić predstavio nova pravila Završetak rekonstrukcije korza donosi ograničenja u prometu radovi u Bjelovaru Bjelovar Vinkovićevo naselje danas je 50 nijansi sive, zato krećemo u obnovu Ministarstvo poljoprivrede ​ odobrilo je pomoć od 320.000 eura čime će hala u kojoj se održava jedina Državna izložba stoke u Hrvatskoj dobiti novo krovište Jedina Državna izložba stoke u Hrvatskoj Želimo da na Proljetnom sajmu iduće godine hala ima novo krovište