Izbornik
Naslovnica Gradovi Slavonski Brod
Nova kružna linija nadopunjavat će najfrekventnije lokacije

Autobusom će se od 1. travnja svi voziti potpuno besplatno u Slavonskom Brodu

storyeditor/2024-03-25/PXL_040821_34050903.jpg
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL UVOĐENJE besplatnog prijevoza za sve građane podrazumijevalo bi da više nitko ne bi morao plaćati prijevoz u javnim gradskim autobusima. Bio bi to velik iskorak u poboljšanju uvjeta gradske mobilnosti, ali i doprinos smanjenju onečišćenja u gradu
Slavonski Brod prvi je grad u Hrvatskoj koji provodi tromjesečni pilot-projekt besplatnog javnog gradskog prijevoza za sve građane. Ovisno o iskazanom interesu, ići će se u raspisivanje natječaja i nastavak realizacije projekta

Slavonski Brod prvi je grad u Hrvatskoj koji provodi pilot-projekt besplatnog javnog gradskog prijevoza za sve građane i posjetitelje. Projekt će provoditi od 1. travnja do 30. lipnja ove godine, a cilj je tijekom tri mjeseca utvrditi interes građana. Nakon probne faze i ovisno o interesu građana, raspisat će se natječaj za tako organiziran prijevoz.

Nova kružna linija

Novost je i to što će, umjesto dosadašnjih sedam, javni gradski prijevoz biti organiziran kroz osam gradskih linija.

Uvodi se nova, tzv. kružna linija koja će nadopunjavati najfrekventnije lokacije u gradu, odnosno uže središte grada; od Korza, tržnice, bolnice, Doma zdravlja na Plavom polju, Svačićeve ulice kod trgovačkih centara te trgovačkog centra i graničnog prijelaza u Ulici Josipa Rimca. Tom se linijom postiže učestalost polazaka za građane te se povezuje s ostalim gradskim linijama na terminalu javnog gradskog prijevoza koji se nalazi na Trgu hrvatskog proljeća, iza postojeće prodavaonice.

Terminal je početna i završna točka svih linija gradskog prijevoza.

Novim linijama obuhvaćen je i dio Mjesnog odbora "Dr. Ante Starčević", odnosno Branimirova ulica, Naselje Marka Majstorovića, Ulica Vida Došena i Ulica Josipa Bašića, koje postaju sastavni dio linije 4 (Šestinac). Linija 3 i linija 5 povezuju Ulicu Petra Svačića, Dom zdravlja i Ulicu Josipa Rimca (granični prijelaz i trgovački centar).

– Želimo vidjeti koliko su Brođani i svi drugi koji dolaze u naš grad zainteresirani za besplatan javni gradski prijevoz. Cilj je da građani što manje koriste svoje automobile. Na taj se način smanjuje zagađenje, a isto tako manji su izdaci za kućni budžet. Neće više morate kupovati toliko benzina niti plaćati parkirna mjesta u gradu koja je katkad teško naći, pogotovo kada se izvode građevinski radovi – rekao je gradonačelnik Mirko Duspara za Radio Brod.

Čekanje do 15 minuta

Dosad su u Slavonskom Brodu subvencionirali plaćanje prijevoza umirovljenicima i raseljenim osobama u iznosu od 110 kuna mjesečno te karte učenika srednjih škola i studenata s područja grada u cijeni od 70 kuna, a plaćali su i brdske linije.

Uvođenje besplatnog prijevoza za sve građane podrazumijevalo bi da više nitko ne bi morao plaćati prijevoz u javnim gradskim autobusima.

Bio bi to velik iskorak u poboljšanju uvjeta gradske mobilnosti, ali i doprinos smanjenju onečišćenja u gradu, što je vrlo važno, s obzirom na to da je Slavonski Brod prošle godine završio na neslavnom prvom mjestu na listi gradova s najzagađenijim zrakom u Europskoj uniji.

Nova kružna linija imat će više od 16 polazaka dnevno, tako da će ljudi koji trebaju otići do bolnice, tržnice ili nekog od trgovačkih centara svakih desetak ili petnaest minuta na raspolaganju imati autobus koji će ih odvesti kamo treba. Na terminal će dolaziti sve linije.

– Mislim da je to nešto što bi trebalo funkcionirati. Pozivam sve građane da koriste ovu mogućnost – poručio je Duspara.

storyeditor/2024-03-22/zvijezda_radovi_2.jpg Samo ulaganja u Zvijezdu iz EU projekta i Grada vrijedna su gotovo 16 milijuna eura Stara karlovačka jezgra u velikom projektu kojim će dobiti novo lice storyeditor/2024-03-22/jaja_B.png Jedinstvena uskrsna izložba na otvorenome Goleme pisanice u središtu grada i sjedištu Volkswagena u Njemačkoj storyeditor/2024-03-22/JaskaC__1_.jpg Radionice Erasmus+ 30 učenika srednje škole izradilo prijedloge web-stranica