Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
NAPOKON RAST

Ažurirani podaci – ove jeseni Koprivnica ima razred prvašića više nego lani

storyeditor/2024-09-13/prvasici_B.jpg
Foto: Grad Koprivnica Učenicima u Koprivnici podijeljene su bilježnice i drugi prigodni darovi
Vijest koja ohrabruje jer dolazi nakon višegodišnjih neveselih podataka i znatnog pada broja učenika

U osnovne škole na području Koprivnice ove je školske godine upisan jedan razred prvašića više. To su službeni i konačni podaci koji su ažurirani prvog dana školske godine, doznajemo u Gradskoj upravi. Točnije, od ove jeseni Koprivnica ima ukupno 286 prvašića, a lani ih je početkom školske godine bilo ukupno 268. Danas ih je otprilike 20-ak više, odnosno cijeli razred.

Prema podacima svih osnovnih škola u Koprivničko-križevačkoj županiji, ove je godine upisano 975 prvašića, a lani 928. Dakle, to su otprilike dva razreda prvašića više na području cijele županije nego prethodne godine.

To je, u svakom slučaju, vijest koja ohrabruje jer dolazi nakon višegodišnjih neveselih brojki i znatnog pada broja upisanih prvašića u osnovnim školama u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji. Je li doista riječ o promjeni trenda, doznat ćemo na jesen 2025. godine.

Zato je koprivnički projekt "Veselo u školu" ove godine bio posebno veseo. Riječ je o projektu koji Koprivnica provodi već 18 godina zaredom i kojim se učenicima i roditeljima znatno materijalno olakšava ulazak u novu školsku godinu.

Tako je prvog dana nastave prošli tjedan gradonačelnik Mišel Jakšić sa suradnicima tradicionalno obišao sve koprivničke prvašiće i učenike svih osnovnih škola. I to s prigodnim darovima. I ove godine osigurane su besplatne bilježnice za sve koprivničke osnovnoškolce, besplatne radne bilježnice za obvezne i izborne predmete za sve osnovne škole kojima je Grad Koprivnica osnivač, majice i personalizirane pernice za 286 prvašića.

Nove bilježnice i radne bilježnice na školskim klupama dočekale su 2335 učenika. Ukupno je tiskano oko 35.000 bilježnica svih dimenzija i oblika propisanih nastavnim kurikulom u oko 2500 uredno pripremljenih paketa, odnosno vrećica. Za nabavu bilježnica i radnih bilježnica u gradskom je proračunu osigurano oko 200.000 eura.

Prigodnim programima početak školske godine i prvi dan nastave obilježili su Centar Podravsko sunce, osnove škole Đuro Ester, Antun Nemčić Gostovinski, Podolice i Braća Radić, područne škole Starigrad, Jagnjedovec i Reka te Umjetnička škola Fortunat Pintarić.

Odabirom izvoditelja radova ovih su dana uspješno dovršena dva javna nadmetanja: za izgradnju prometnog kružnog toka kod HAK-a te gradnju nove spojne ceste izjmeđu Peteranske i prigradskog naselja Herešina Koprivnica Počinje gradnja novog rotora i spojne ceste prema Herešinu Bibliobus u KKŽ Novi bibliobus Za novu 'knjižnicu na kotačima' Županija izdvojila oko 114.000 eura storyeditor/2024-09-06/biljeznice_B.png Za bilježnice izdvojeno je 29.900 eura, od čega su sponzori osigurali 25.300 eura Grad s partnerima osigurao 35.000 bilježnica za učenike osnovnih škola