Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Novi bibliobus

Za novu 'knjižnicu na kotačima' Županija izdvojila oko 114.000 eura

Bibliobus u KKŽ
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Usluge četiri narodne knjižnice u županiji i dva bibliobusa lani je koristilo oko 16.700 aktivnih korisnika, što je 4 posto više

Novi bibliobus vrijedan 363.000 eura stigao je u Koprivničko-križevačku županiju. Riječ je o modernoj "biblioteci na kotačima" Knjižnice i čitaonice "Fran Galović" Koprivnica, koja već 45 godina obilazi naselja u županiji i mještanima omogućava dostupnost potrebne literature.

Da je projekt iznimno važan, potvrdila je i prisutnost ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek svečanom predstavljanju, a društvo su joj pravili župan Darko Koren, gradonačelnik Mišel Jakšić te ravnatelj knjižnice Karlo Galinec.

– Novi bibliobus obilazit će 55 stajališta, od toga šest na području Koprivnice, 46 stajališta u 17 općina, zatim dječji vrtić u Kampusu, tvrtku Kampus i koprivnički Dom za starije i nemoćne – otkrio je ravnatelj.

Župan Darko Koren naglasio je da je Koprivničko-križevačka županija jedna od samo dvije županije u Hrvatskoj koje imaju potpunu pokrivenost svih mjesta bibliobusnom službom. U nabavi vozila Županija je sudjelovala s oko 114.000 eura.

– Ovo je radostan trenutak, baš kao što radosno i izgleda ovaj bibliobus koji danas prigodno puštamo u pogon. Doživljavam tu aktivnost kao prosvjetiteljsku i važnu u svakom pogledu, pogotovo kad danas živimo sa svim tehnološkim pomagalima. Vraća nas malo i u prošlost i dane koje smo živjeli na drukčiji način – naglasio je župan. Sudionicima se obratio i gradonačelnik Mišel Jakšić, koji je istaknuo sjajne rezultate Knjižnice i čitaonice "Fran Galović", a prepoznati su i od Ministarstva te u brojnim međunarodnim priznanjima.

Ministarstvo kulture i medija podržalo je nabavu bibliobusa sa 199.000 eura, a ministrica Obuljen Koržinek pohvalila je koprivničku knjižnicu te poručila kako "ovdje imamo jedan od najvećih postotaka građana upisanih u knjižnicu u kontinuitetu". Svečanost su nastupom uveličala djeca iz Dječjeg vrtića "Bregunica" iz Novog Virja.

Usluge četiri narodne knjižnice u županiji i dva bibliobusa lani je koristilo oko 16.700 aktivnih korisnika što je 4 posto više nego preklani. To znači da je svaki šesti stanovnik županije bio aktivni korisnik neke od knjižnica ili bibliobusa. Zanimljivo je i da 3143 aktivna korisnika knjižnica ili 19 posto ukupnog članstva čine upisani u bibliobuse. 

storyeditor/2024-09-06/biljeznice_B.png Za bilježnice izdvojeno je 29.900 eura, od čega su sponzori osigurali 25.300 eura Grad s partnerima osigurao 35.000 bilježnica za učenike osnovnih škola storyeditor/2024-09-06/PXL_050924_120123472.jpg Na dvije etaže osigurat će smještaj za 14 odgojnih skupina te ukupno 280 djece Najljepši dar za 51. obljetnicu vrtićke djelatnosti – novi vrtić na Bajeru storyeditor/2024-08-30/ulica_asfalt_B.jpg KOPRIVNICA Pavelinska ulica konačno se u punom profilu otvara početkom listopada