Izbornik
Naslovnica Gradovi Bakar
Obilazak Frankopanskog kaštela

'Bakar ima bogatu povijest i odlučili smo da ćemo je svima pokazati'

Obnovljeni Frankopanski kaštel Bakar
1/12
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Iz EU projekta Kulturno-turistička ruta 'Putovima Frankopana' za radove u bakarskom kaštelu izdvojeno 1,4 milijun kuna

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima i gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić obišli su Frankopanski kaštel u Bakru. Na kaštelu je provedena rekonstrukcija međukatnih konstrukcija. Radovi su počeli u srpnju 2017. te su dovršeni u prosincu iste godine, a ukupan iznos te investicije je 779.074,75 kn.

U kaštelu Bakar još predstoji uređenje sanitarnog čvora i interpretacijskog centra, za što će biti izdvojeno 600 tisuća kuna, pa je tako ukupno iz EU projekta Kulturno-turistička ruta "Putovima Frankopana" za radove u bakarskom kaštelu izdvojeno 1,4 milijun kuna.

Kolegij u Primorsko-goranskoj županiji sportska i rekreacijska infrastruktura Nastavlja se s ulaganjima u Delnice i Platak

Župan je izrazio zadovoljstvo ostvarenjem ideje nastale još pred desetak godina kada je Županija uz pomoć Vinodolske općine i pokojnog načelnika Ivice Crnića obnovila zamak u Driveniku i Bribiru, s Gradom Novim Vinodolskim kulu u Novom te zamak Zrinskih u Brodu na Kupi kojem je dodatno udahnut život useljenjem Prirodoslovnog muzeja sa stalnim postavom lova, ribolova i šumarstva.

Župan je podsjetio da je 48.000.000 kuna za projekt "Putova Frankopana" dobiveno iz strukturnih fondova EU, a s preostalim dijelom sredstava od gradova, općina i Županije sveukupna ulaganja u 17 kaštela i 3 sakralna objekta iznose 61 milijuna kuna, priopćili su iz Primorsko-goranske županije.

"U prvoj fazi zaustavili smo od propadanja našu kulturno-povijesnu baštinu, naša ideja bila je staviti život u nju, što i uspijevamo i zapravo stvoriti mjesta kulturnih događanja, pogotovo u aspektu Rijeka – EPK 2020.",  istaknuo je Komadina. Podsjetio je da ovaj prostor u kojima su bile mijene carstava i civilizacija, kraljevstva i država, ima bogatstvo različitosti te ima što pokazati i time se ponositi.

"Grad Bakar ima bogatu i burnu povijest i pred 12 godina odlučili smo da ćemo je otvoriti i svima pokazati. Upravo ovaj frankopanski kaštel s katakombama i 12 crkava na području Grada Bakra, turskom kućom, rimskom kućom, s brojnim izvorima predstavlja upravo ono što imamo za pokazati", rekao je gradonačelnik Klarić zahvalivši se Županiji na suradnji.

Pročelnik UO za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Valerij Jurešić istaknuo je da je ovom etapom rekonstrukcije kaštel prvi put nakon dugo vremena dostupan u svim svojim dijelovima, potencijal kojeg su prepoznali i građani Bakra. Podsjetio je i da je pred desetak godina Županija zajedno s Gradom ulagala u uređenje vanjskog plašta kaštela, odnosno krova i fasada, te najavio uređenje interpretacijskog centra "Putevima Frankopana", zahvaljujući kojem će ovaj ali i drugi objekti živjeti svih 365 dana u godini. Također je podsjetio da se ove godine obilježava 900 godina knezova Frankopana nizom kulturnih, znanstvenih, zabavnih i sportskih događanja na raznim lokacijama diljem županije.

Turizam u Primorsko-goranskoj županiji Nadmašena sva očekivanja U sezoni smještajni kapaciteti popunjeni, a najviše gostiju ima Krk