Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Nadmašena sva očekivanja

U sezoni smještajni kapaciteti popunjeni, a najviše gostiju ima Krk

Turizam u Primorsko-goranskoj županiji
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Kvarner je posjetilo 8% više gostiju, odnosno bilježi se 2,9 milijuna dolazaka. Ostvareno je 9% više noćenja što je ukupno 18,5 milijuna noćenja. Župan Komadina istaknuo je kako je bitno povećavati ponudu u predsezoni i posezoni te kao primjer naveo podizanje kvalitete i povezivanje županijskih zdravstvenih ustanova s hotelijerstvom

Župan i predsjednik TZ Kvarnera Zlatko Komadina te direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov predstavili su jučer turističke rezultate u 2017. godini. Kako je istaknuto, Kvarner je posjetilo 8% više gostiju, odnosno bilježi se 2,9 mil. dolazaka. Ostvareno je 9% više noćenja što je ukupno 18,5 milijuna noćenja, priopćili su iz Županije. Također, najavljene su aktivnosti TZ Kvarnera za 2018. godinu.

Zlatko Komadina na Platku Župan Komadina obišao novi objekt Udarni vikend: na Platku uživalo preko 3000 skijaša i izletnika

- Svjedoci smo rekordne turističke sezone u kojoj smo nadmašili sva očekivanja i plan za 2017. u svim vidovima smještaja u odnosu na 2016. godinu. Poseban porast bilježimo u pred i post sezoni, preko 20%, dok je glavna sezona puna u svim smještajnim kapacitetima  Naši iznajmljivači su prepoznali projekt Kvarner family te dižu kvalitetu iz godine u godinu - rekao je Komadina te dodao da Gorski kotar ima najveći udio domaćih gostiju što potvrđuje tezu da je izletište i vikend destinacija. I Gorski kotar bilježi značajan porast posjetitelja i dolazaka, a osim dobre dobre izletničke priče rezultat je to i orijentaciju prema sportu, rekreaciji i pripremi sportaša.

Župan je istaknuo kako je bitno povećavati ponudu u predsezoni i posezoni te kao primjer naveo podizanje kvalitete i povezivanje županijskih zdravstvenih ustanova s hotelijerstvom. Značajan iskorak napravila je i Thalassoterapia Opatija koja ima sklopljen ugovor s Norvežanima i njihovim zdravstvenim osiguranjem.

Cilj produljenje sezone

Peršić Živadinov je navela kako je u svim subregijama zabilježeno povećanje dolazaka i noćenja, a otok Krk kao subregija ima najveći udio od 36% turističkog prometa. Udio domaćih gostiju se povećao, što predstavlja dobre preduvjete za daljnji porast broja gostiju u pred i posezoni.

Trajekt Valbiska - Merag Prijedlog Sezonske pomorske linije za otoke trebaju početi voziti već u proljeće

Nadalje se Peršić Živadinov osvrnula na ostvarene rezultate u usporedbi s ostalim županijama, gdje se Primorsko-goranska županija nalazi na trećem mjestu, ali po popunjenosti kapaciteta ipak ostvaruje bolje rezultate nego drugoplasirana Splitsko-dalmatinska županija. Govoreći o projekcijama za 2018. godinu, rekla je da su postavljene kao "zlatna sredina" između rezultat  ostvarenih u prethodne dvije godine, pa je on tako postavljen na 5% porasta u odnosu na 2016. godinu.

Po planu su predviđene daljnje aktivnosti upravljanja destinacijom, posebice s nastavkom ciljane diversifikacije po zemljama i vrsti tržišta, komunikaciji te suradnji s privatnim i javnim sektorom s ciljem produljenja turističke sezone odnosno smanjenja sezonalnosti.

Projekt Učka 360 stupnjeva Veliki projekt Park prirode Učka: gotovo 50 milijuna kuna za infrastrukturu i razvoj Prva ovogodišnja presica župana Zlatka Komadine Zlatko Komadina: 'Pripremit ćemo prijedlog za rješavanje pitanja plaćanja cestarina'