Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
OBLJETNICA ROĐENJA BANA JOSIPA ŠOKČEVIĆA

Ban koji je zadužio Vinkovce i Hrvatsku

Foto: Branimir Bradarić
Predsjednik Hrvatskog sokola Zlatko Virc poručio je da je ban Šokčević jedan od trojice najvećih hrvatskih banova 19. stoljeća

U povodu 210. obljetnice rođenja bana Josipa Šokčevića kod spomen-ploče na kapeli sv. Marije Magdalene na vinkovačkom Gradskom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a na banov grob u kapeli položeni su crveni karanfili. Predsjednik Hrvatskog sokola Zlatko Virc poručio je da je ban Šokčević jedan od trojice najvećih hrvatskih banova 19. stoljeća.

Radovi u Vinkovcima u punom zamahu U naselju Mirkovci napravljeno 18 km kanalizacije, realizirano 6000 priključaka...

– Za njegova banovanja hrvatski jezik uveden je u službenu uporabu, pomogao je osnivanje Ratarsko-šumarske škole u Križevcima i održavanje Prve dalmatinsko-hrvatsko-slavonske izložbe, iza koje je nastavljena tradicija održavanja zagrebačkih velesajmova. U vrijeme Šokčevićeva obnašanja banske dužnosti donesena je odluka o osnivanju Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, donesen je Kazališni zakon, osnovan sudski Stol sedmorice, a doneseni su i prijedlozi za osnivanje Sveučilišta, kao i osnivanje Medicinskog fakulteta – rekao je Virc.

Predsjednik Vinkovačkih šokačkih rodova Zvonimir Liščić kazao je da onima koji koliko je to moguće nastoje održavati tradicijsku šokačku kulturu taj dan puno znači, kao i sama spoznaja da je ban Šokčević ovdje u Vinkovcima, da se možemo pokloniti na njegovu grobu i da mlađe generacije mogu učiti o ovom našem znamenitom sugrađaninu.

GOTOVA DO PROLJEĆA Pumptrack staza uz Rakarsku stiže i prije roka

– Malo koji grad imao je čast da je u njemu rođen jedan ban i na to moramo biti ponosni. Ban Šokčević Vinkovce je, možemo tako reći, postavio na kartu svijeta i na tome ćemo mu uvijek biti zahvalni – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.