Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
obnova kulturne baštine

Bespovratnih 25,9 milijuna kuna za Lazarete

Lazareti
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
U sklopu projekta 'Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika' obnovit će se i preostale tri lađe Lazareta koje su ostale neobnovljene

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ''Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika'' vrijedan 33,8 milijuna kuna, od čega je bespovratnih EU sredstava 25,9 milijuna kuna, potpisali su danas u Dubrovniku gradonačelnik Mato Franković, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i provedbu projekata EU Tomislav Petric.

Projekt ''Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika'' prijavljen je kao projekt obnove kulturne baštine u okviru Operativnog programa ''Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.'', a potpisivanju su nazočili i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Premijer Plenković rekao je kako je ovo nova prigoda da se Dubrovniku da novi sadržaj.

''Očekujem da ova sredstva daju veliki doprinos bržem razvoju ovog projekta i da se ubrzaju procesi koji su trajali određeno vrijeme. Vjerujem da će to sada biti odrađeno na transparentan način i da će pridonijeti da Lazareti budu kulturna ponuda Grada. Moramo nastaviti s ovakvim inicijativama u području kulturne baštine'', dodao je.

Potpisivanje Ugovora za Pelješki most 7. lipnja je povijesni trenutak

Ministrica Gabrijela Žalac rekla je kako je potpisivanje Ugovora za Pelješki most 7. lipnja označilo povijesni trenutak za ovu županiju i Dubrovnik koji se sada nastavlja.

''Vrijednim i marljivim radom ćemo napraviti sve da provedemo u djelo sve ono što smo zacrtali'', istaknula je Žalac, dodavši kako se kroz ovakve projekte vide dobrobiti članstava u EU.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je kako se već kod prve alokacije sredstava pokazalo da su sredstva koja su planirana za kulturu nedostatna za sve projekte koje je naš kulturni sektor u stanju pripremiti.

''To je važna poruka i nama da vidimo hoćemo li moći više napraviti da prijavimo više projekata u kulturi. Ovaj projekt je primjer kako jedan od gradova koji su bili osmišljeni u okviru programa Europske prijestolnice kulture, zapravo nastavlja realizirati i dalje. Imamo naznake da će i u drugim hrvatskim gradovima gdje su bili razvijeni ti projekti, neki od njih biti nastavljeni'', rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Važno je da kulturne ustanove imaju adekvatne prostore za rad, dodala je.

Dubrovačko-neretvanskoj županiji ima 5,9 milijardi kuna ugovorenih projekata

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric rekao je kako je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ima 5,9 milijardi kuna ugovorenih projekata.

''Te brojke generiraju dva velika projekta, a to je Zračna luka Dubrovnik i Pelješki most, ali i čitav niz drugih projekata. Tu je čitav niz projekata iz strukturnih fondova i najljepše je što nećemo sada stati. U sljedećih nekoliko mjeseci ide potpisivanje ugovora za županijski Poduzetnički inkubator, zatim Nacionalni park Mljet i Dnevnu bolnicu u Dubrovniku'', najavio je Petric.

Franković: Dubrovnik tek nedavno počeo otkrivati europske fondove

Gradonačelnik Franković rekao je kako je Grad Dubrovnik tek nedavno počeo otkrivati europske fondove.
''Našli smo način kako obnavljati svoju spomeničku baštinu, a novce koje uprihodujemo od kulturne baštine uložimo u infrastrukturu, poboljšajmo kvalitete života naših sugrađana. Projekt će biti izazovan, ali ono što ja jamčim, je da za razliku od nekih drugih projekata koji su se događali ovdje i koje je obilježila nekakva druga vrsta nabave, ovaj će biti jasan i transparentan. Važno je dignuti stigmu s projekta Lazareta i da dobijemo izvrstan kulturno – povijesni, ali i turistički proizvod'', naglasio je dubrovački gradonačelnik.

U sklopu projekta obnovit će se i preostale tri lađe Lazareta koje su ostale neobnovljene u kompleksu od deset lađa za vrijeme bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića.

Također svih deset lađa će se opremiti, a projektom obnove i opremanja kulturne baštine i unapređenjem upravljanja kulturnom baštinom kroz njezino stavljanje u potpunu kulturno-turističku funkciju želi se postići povećanje atraktivnosti i prepoznatljivosti spomeničkog kompleksa Lazareti te Dubrovnika kao iznimne kulturne destinacije.