Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Apostolski nuncij monsinjor Giorgio Lingua u posjetu Zaprešiću

“Bez obzira na vjerske i političke različitosti, najvažnije je zajedništvo i prijateljsko ozračje”

Posjet apostolskog nuncija Zaprešiću
Foto: Grad Zaprešić
U Zaprešiću je obilježen blagdan koji su u srednjem vijeku nazivali i "ljetnim Božićem", u čast rođenja sv. Ivana Krstitelja, po kome je nazvana i nova crkva često zvana i “zaprešićka katedrala"

U povodu Ivanja Zaprešić je posjetio apostolski nuncij monsinjor Giorgio Lingua, kojeg su u Gradskoj upravi u službeni posjet primili gradonačelnik Željko Turk i njegov zamjenik Alan Labus. Blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja tradicionalno se svečano obilježava u zaprešićkoj Župi sv. Petra apostola jer je njezin drugi svetac zaštitnik upravo sv. Ivan Krstitelj, čije ime nosi i novoizgrađena crkva.

ZAPREŠIĆ Besplatna škola za djecu, predstave, izložbe, koncerti velikih zvijezda...

Idealno mjesto za život

Monsinjor Lingua tom je prilikom izrazio izuzetno zadovoljstvo suradnjom Grada i vjerske, kršćanske zajednice, o čemu ga je izvijestio dekan Zaprešićkog dekanata vlč. Ivan Frkonja. – Drago mi je čuti da raste broj građana Zaprešića kao i vjernika. Treba raditi na društvenom prijateljstvu, kako je u svojoj homiliji istaknuo i papa Franjo. Bez obzira na vjerske i političke različitosti, najvažnije je upravo zajedništvo i prijateljsko ozračje među svima – istaknuo je monsinjor Lingua. Na kraju susreta zaključio je kako mu Zaprešić zbilja izgleda kao mjesto koje je idealno za život. – Da, izuzetno smo ponosni na razvoj našega grada, svjesni da još puno moramo raditi kako bi grad svake godine postajao sve bolji – dodao je gradonačelnik Turk koji je nunciju gostu darovao monografiju Zaprešića na engleskom te skulpturu bana Jelačića, koji ne samo da je najpoznatiji stanovnik Zaprešića, već je jedan od najzaslužnijih hrvatskih vođa. U svojoj propovijedi monsinjor Lingua osvrnuo se na potrebu molitve za trudnice, spominjući se majke Ivana Krstitelja te važnosti shvaćanja kako je dijete prije stvaranja u majčinoj utrobi već stvoreno od Boga.

U Sloveniji otvorena izložba iz fundusa zaprešićkog Muzeja Matija Skurjeni Siromašni pastir postao je slikar i istraživač ljudskog uma

Procesija oko crkve

Spomenuo je i događaj kamenovanja blaženog Alojzija Stepinca u Zaprešiću, a vlč. Frkonja na kraju svete mise istaknuo je kako se župljani nadaju što skorijem proglašenju Stepinca svetim. Nakon koncelebrirane svete mise s kipom sv. Ivana Krstitelja održana je i procesija oko crkve, a potom su na Trgu Ivana Pavla II. članovi Hvidre zapalili tradicionalni ivanjski krijes. Blagdan sv. Ivana su u srednjem vijeku nazivali i “ljetnim Božićem”. U njegovo ime podignute su brojne crkve i katedrale, a među njima i nova crkva u Zaprešiću, često zvana i “zaprešićka katedrala”.