Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica 63 pregleda
Novootvorena staza

Biciklijada koja će spojiti Veliku Goricu i Zagreb

Javni bicikli u Velikoj Gorici
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Biciklistička manifestacija počinje 16. rujna u 10 sati u Parku dr. F. Tuđmana u Velikoj Gorici gdje će se okupiti biciklisti i krenuti prema Gornjem gradu u Zagrebu. Nakon obilaska i zajedničkog fotografiranja, biciklisti oko 14,30 sati s platoa Gradec kreću nazad u Veliku Goricu gdje ih očekuje zanimljiv program

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti pokrenuta je manifestacija "Biciklijada VG-ZG-VG" kojom se simbolično, korištenjem biciklističke staze koja odnedavno spaja Veliku Goricu i Zagreb, želi povezati susjedne gradove i ukazati na postojanje infrastrukture i mogućnost sigurnog kretanja biciklista tom rutom, najavljeno je na konferenciji za medije u petak.

- Nesvakidašnja biciklistička manifestacija počinje 16. rujna u 10 sati u Parku dr. F. Tuđmana u Velikoj Gorici gdje će se okupiti biciklisti i krenuti prema Gornjem gradu u Zagrebu. Nakon obilaska i zajedničkog fotografiranja, biciklisti oko 14,30 sati s platoa Gradec kreću nazad u Veliku Goricu gdje ih očekuje zanimljiv program -  kazao je osnivač projekta Zlatan Jaganjac.

Dodao je da se na biciklijadu već prijavilo 70-ak biciklista, no prema interesu građana očekuje se mnogo veći broj sudionika. Vožnja će, prema njegovim procjenama, trajati oko sat vremena, a u Tuđmanovom parku sudionike će nakon biciklijade zabavljati DJ Lorenzo, Acoustic bend Musicology, Puhački orkestar DVD-a Velika Gorica i drugi.

Svakodnevno bicikliranje

Predsjednik Udruge Ekoregija Velika Gorica Josip Kolarec je istaknuo da će biciklističku vožnju osiguravati policija, navodeći kako je biciklijada jedinstvena prilika da se isproba ta novootvorena staza.

Vrijednost projekta prepoznali su i podržali ga Grad Zagreb i njegova Turistička zajednica, u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, Grad Velika Gorica i njegova turistička zajednica, kao i Ministarstvo unutarnjih poslova, naglasio je direktor NextBike – sustava javnih bicikala Krešimir Dvorski. Među nekoliko tvrtki izdvojio je Cedevitu koja osigurala 1500 napitaka za sudionike.

Pozvao je građane da se pridruže Biciklijadi i time podrže nadogradnju sigurnije i bolje biciklističke infrastrukture u Hrvatskoj, ali i ukažu na njenu nužnost.

Vožnjom biciklističkom stazom Velika Gorica - Zagreb želi se potaknuti svakodnevno bicikliranje u srednju školu, na fakultet ili posao. Cilj je ojačati alternativnu mobilnost, održivi razvoj, zaštitu okoliša i poticati kvalitetniji način života, rečeno je na konferenciji.