Izbornik
Naslovnica Gradovi Supetar
Povećana i komunalna naknada

Bili su jedan od rijetkih gradova bez prireza, a sada će ga plaćati 10 posto

Supetar
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Ovo povećanje izdavanja, koje najugroženiji građani uglavnom neće osjetiti, koristit će se za uvođenje dodatne grupe u vrtiću, povećanje standarda čistoće u gradu, povećanje određenih socijalnih prava (povećanje naknade za novorođene), kao i program sufinanciranje knjiga svih učenika koji ćemo provoditi u suradnji sa Županijom, tvrdi gradonačelnica Ivana Marković

Supetarsko Gradsko vijeće na svojoj je sjednici donijelo odluku o uvođenju prireza od 10 posto, a povećan je i bod komunalne naknade. Grad Supetar do sada je bio jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj u kojem se nije plaćao prirez.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković, priopćili su iz Grada, napomenula je kako se vijećnici za ovaj potez nisu lako odlučili, no nakon detaljne analize poslovanja hladnog pogona i nove porezne reforme, kojom će Grad izgubiti 1,5 milijuna kuna godišnje, brojke su bile jasne.

- Ovo povećanje izdavanja, koje najugroženiji građani uglavnom neće osjetiti, koristit će se za uvođenje dodatne grupe u vrtiću, povećanje standarda čistoće u gradu, povećanje određenih socijalnih prava (povećanje naknade za novorođene), kao i program sufinanciranje knjiga svih učenika koji ćemo provoditi u suradnji sa Županijom. Neistina je, dakle, da isti služi za pokrivanje dugovanja Grada Supetra. Upravo suprotno namijenjen je podizanju kvalitete života u njemu. Također, u narednoj godini Grad Supetar će planirati minimalan iznos sredstava za reprezentaciju i slične rashode - ističe gradonačelnica.

Marković napominje kako se Grad vraća na financiranje hladnog pogona (pokrivanje redovnih rashoda Grada, bez bilo kakvih radova, obveza ili projekata) s redovnim prihodima. On podrazumijeva, nastavlja gradonačelnica, novu dječju grupu u vrtiću sv.Ana, održavanje nove dvorane, novih 140 rasvjetnih tijela, novi javni wc, nova dječja igrališta u Splitskoj, Mircima, i drugo.

Novac će se prije svega usmjeriti na djecu

- Istodobno, provođenjem Vladine porezne reforme izgubili smo preko tri milijuna kuna u odnosu na 2013. i stvorena je razlika između prihoda i rashoda koju jednostavno treba anulirati. Dio razlike će se uštedjeti smanjivanjem ili potpunim ukidanjem nekih rashoda, međutim to nije dovoljno da se cijeli sustav i razvoj Grada, koji je itekako narastao u posljednjim godinama (što nam govore i brojke ukupnog boja dolaska gostiju veću za 30%, porast ukupnog broja stanovnika, porast novorođene djece i slični pokazatelji), održava na zadovoljavajućem nivou - kaže Marković.

Prirez će se, tvrdi gradonačelnica, prije svega usmjeriti na djecu: financiranje održavanja dvorane, socijalu, i to za povećanje naknade za rođenu djecu, te sufinanciranje besplatnih udžbenika za svu djecu osnovne škole.

- Svi koji imaju dva uzdržavana člana i imaju plaću ili mirovinu do 10 tisuća kuna mjesečno neće uopće plaćati prirez. Oni s primanjima od 10 tisuća kuna plaćat će prirez 64 kune mjesečno. Svi koji imaju jednog uzdržavanog člana i primanja do 6 tisuća kuna neće plaćati prirez. Oni s primanjima od naprimjer 6 tisuća kuna, plaćat će prirez oko četiri kune mjesečno. Svi koji imaju plaću ili mirovinu do 4,5 tisuća kuna i nemaju uzdržavanog člana prirez neće plaćati. S primanjima od naprimjer 4,501 kuna bez uzdržavanog člana plaćat će prirez 22 kn mjesečno - stoji u priopćenju gradonačelnice.

Što se tiče komunalne naknade, Gradsko vijeće odlučilo se na povećanje boda s 0.24 na 0.40. Konkretno, za stan od 50 m2, što se do sada plaćalo 12 kuna, odsad će se plaćati 20 kuna.