Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Na svečanoj sjednici o projektima bitnima za Općinu

Bistra proslavila svoj dan

Svečana proslava Dana općine Bistra
1/13
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
Načelnik općine Krešimir Gulić pohvalio se učinjenim u ovoj i planovima za 2019. godinu

– Kad su neki od uzvanika vidjeli koliko listova imam pripremljeno za svoj govor, pitali su me onako malo zabrinuto: “Pa koliko će to trajati, čovječe!” Uzvratio sam im da je to tako kad se imamo čime pohvaliti, ali sam na kraju ipak odlučio da neću spomenuti baš sve što smo napravili jer moji kolege iz okolnih općina onda postanu ljubomorni, ali neke veće stvari ipak moram istaknuti – riječi su kojima je bistranski načelnik Krešimir Gulić prošlog tjedna otvorio svečanu sjednicu Općinskog vijeća na kojoj je proslavljen i Dan općine, a na kojoj su i svi okupljeni uzvanici upoznati s onim što se u Bistri radilo u tekućoj, ali i s planovima za 2019.

Svečano je otvorena obnovljena škola u Bistri Osnovna škola Bistra dobila je prostor za osam novih razreda i kuhinju Napokon maknute azbestne ploče, a đaci dobili modernu školu

Postavljena LED rasvjeta

Kad su posrijedi ostvareni projekti, među najvećima je rekonstrukcija Osnovne škole Bistra vrijedna 30 milijuna kuna, a riječ je o najvećoj investiciji u školstvu unutar Zagrebačke županije u proteklih nekoliko godina u sklopu koje je školi dograđeno 1583 metra četvorna novog prostore te je obnovljeno još dvije i pol tisuće “kvadrata”.

Foto: Zagrebačka županija

Tu je još i rekonstrukcija Ulice Pešćenka – kilometar duge bistranske žile kucavice koja je koštala 5,3 milijuna kuna, od čega je iz fondova EU povučeno 4,4 milijuna, a uz nju su u završnoj fazi i radovi na Potočkoj ulici te Ulici Franje Gulića.

– Posebno se veselimo što smo mještanima omogućili besplatan priključak na kanalizaciju. Na sve parcele, pa i za one na kojima zasad nema objekata, izveli smo priključke vode, plina i kanalizacije, i to potpuno besplatno. Dogodine planiramo i novih 36 kilometara kanalizacijske mreže kako bi svakoj kući u Bistri bio omogućen priključak na nju – najavio je načelnik Gulić.

Među većim planovima za 2019. godinu u Bistri spadaju i izgradnja nove velike sportske dvorane vrijedne 12,6 milijuna kuna te početak izgradnje najmodernije tvornice solarnih panela u ovom dijelu Europe, što je investicija vrijedna 115 milijuna eura, a u sklopu koje će posao pronaći 350 ljudi, među kojima i brojni Bistrani. Veliki je zahvat i rekonstrukcija javne rasvjete u sklopu kojeg će se 1700 starih rasvjetnih tijela zamijeniti novom LED rasvjetom, a čime će se godišnje na računima za struju ostvariti uštede od oko 50 posto.

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Nova dječja bolnica

– Ono čemu se posebno veselim jest da dogodine počinjemo projektiranje nove dječje bolnice koja je sad smještena u baroknom dvorcu Oršić koji, koliko god da je lijep, ipak nije prikladno mjesto za ustanovu tog tipa. Nova bolnica bit će sagrađena po svim pravilima onako kako to struka nalaže, a u Oršiću ćemo otvoriti europski volonterski centar – kazuje Gulić.

Bistrane dogodine očekuje i početak radova na prenamijeni stare škole, na čijem će mjestu biti otvoren ekomuzej, turistički ured i zavičajna zbirka, rekonstrukcija Trga sv. Vendelina, izgradnja reciklažnog dvorišta kao i otvaranje tržnice koja će se također napraviti iz temelja. Možda i najveći projekt koji Općina nastavlja radovi su na novom općinskom centru u sklopu kojeg će se nalaziti novi trg te još cijeli niz različitih sadržaja koji će Bistri udahnuti posve novu dimenziju, ali s obzirom na to da je riječ o dugoročnom projektu, njegov završetak očekuje se najranije u idućih pet do šest godina.

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

– Planovi za 2019. godinu ambiciozni su i realni, a ja, kad su takve stvari u pitanju, volim dati obećanja iz svojih usta jer me onda ljudi na ulici zaustavljaju i pitaju: “A gdje je to i to, obećao si da će biti napravljeno...” To me onda tjera i da dam 110 posto od sebe da obećanja i ispunim – istaknuo je Gulić na kraju svog govora, nakon kojeg su se okupljenima, među ostalima, još obratili i potpredsjednik Sabora Željko Reiner te predsjednik skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan.

Kliška tvrđava Klis slavi Dan općine u godini u kojoj mu je Vlada vratila tvrđavu Općina pomaže mladim obiteljima povoljnim zemljištem za kuću Proslava 25 godina općine Vir 25 godina općine Vir – najveći dan u povijesti otoka Herojima rata počasti, općini priznanje za velike uspjehe