Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Klis slavi Dan općine u godini u kojoj mu je Vlada vratila tvrđavu

Općina pomaže mladim obiteljima povoljnim zemljištem za kuću

Kliška tvrđava
1/5
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Općina Klis nositelj je projekta “Zaželi”, uz partnere općine Dicmo, Lećevicu i Prgomet te udrugom MI iz Splita kojim će se zaposliti 30 žena

”Pričali su moji stari, što im znači ova stina di uskočko srce tuče i prkosi od davnina. Teško Klisu jer je na kamenu i kamenu jer je Klis na njemu” stihovi su klapske pjesme izrečeni u promidžbenom filmu prikazanom na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, održane ususret blagdanu Svetog Roka, Dana općine Klis.

Općina Klis Tekuća godina dosad je vrlo uspješna za klišku tvrđavu i Klis Kliška tvrđava ostvarila 76% više posjeta i dobila novi vizualni identitet

Novi vizualni identitet

Protekla godina za općinu Klis, po riječima Josipa Didovića, predsjednika Općinskog vijeća, bila je od povijesne važnosti. Kao najvažniji događaj istaknuo je odluku Vlade RH o dodjeli tvrđave Klis na korištenje Općini.
– Općina Klis prva je u Dalmaciji koja će zainteresiranim mladim obiteljima pomoći da po vrlo povoljnim uvjetima dođu do zemljišta za gradnju obiteljske kuće. Riječ je o pravu građenja na 99 godina – najavio je Didović .

Pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović održava se 370. obljetnica oslobođenja od Turaka, a jedan od najvažnijih događaja bio je povijesno-scenski spektakl Uskočki boj za Klis.

– U svibnju smo predstavili novi vizualni identitet općine Klis, što je jedna u nizu strategija za napredak općine i veću posjećenost. Općini Klis pripalo je cca 1, 8 milijuna kuna iz projekta prekogranične suradnje s gradovima Šibenikom, Zenicom i Herceg Novim. Projektom je predviđeno postavljanje akcentne rasvjete na cijeloj tvrđavi i uvođenje inovativne digitalne opreme pa će tako tvrđava postati vizualno uočljivija i privlačiti još veći broj posjetitelja – istaknula je Mila Mihovilović, direktorica Poduzetničkog inkubatora Klis. Istaknula je projekt Interpretacijskog centra Klis, adaptaciju i opremanje postojećeg objekta u iznosu od milijun kuna. Bit će to putovanje kroz vrijeme, kompjuterski simuliranim hologramom predstavljat će se bogata kliška baština. Projekt otvorene ljetne pozornice izgradio bi se na predjelu Ploče, a osim amfiteatra predviđene su zelene površine, garaža te veće igralište koje može postati i dodatno gledalište.
Vrijedna investicija je i sanacija igrališta u Prugovu. Vrijednost projekta je dva milijuna kuna. Za potrebe najmlađih izgradili su igrališta u naseljima Klis-Kosa i Broćanac. Prošle godine asfaltirano je sedam kilometara cesta.

Općina Klis nositelj je projekta “Zaželi”, uz partnere općine Dicmo, Lećevicu i Prgomet te udrugom MI iz Splita kojim će biti omogućeno zapošljavanje 30 žena koja će skrbiti o 124 korisnika na području od 500 kvadratnih kilometara. Vrijednost projekta je veća od 4,9 milijuna kuna.

Isplata šteta od požara

– Prošle godine izdvojili smo 200.000 kuna za financiranje vjerskih zajednica, a iznos za financiranje udruga podigli smo sa 800.000 na 1,6 milijuna kuna. Istim iznosom financiramo vrtiće. Dodijeljeno je 60 stipendija za studente i učenike. Županija je kupila udžbenike za sve osnovnoškolce, a Općina Klis nabavila je radne bilježnice – rekao je Didović.

Uz mnoštvo projekata koje je nabrojio, izdvojit ćemo izgradnju garaže s tri etaže i kapacitetom od 300 vozila čime bi se zadovoljile potrebe posjetitelja kliške tvrđave.

– Na području naše Općine prošle godine dogodili su se deseci požara koji su ostavili velike štete, a odlukom Vlade Klisu je dodijeljeno 20.000 kuna za isplatu šteta i tom odlukom nitko ne može biti zadovoljan. S obzirom na povećanje prihoda Općine, načelnik Jakov Vetma je odlučio da Općina Klis preuzme isplatu šteta svojim stanovnicima u stopostotnom iznosu. Prema procjeni povjerenstva to iznosi 380 tisuća kuna – kazao je Didović i zaključio da je godina koja je protekla bila veoma uspješna i radna, a sve zahvaljujući timskom radu pod dirigentskom palicom načelnika Vetme.

Klis Dobili na upravljanje svoj kameni simbol i lokomotivu za razvoj Tvrđava nakon 500 godina opet u kliškim rukama