Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka 2557 pregleda
Obnavlja se Titov Galeb

Bivša ploveća rezidencija Josipa Broza postaje brod muzej

Galeb
1/14
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Osim broda Galeb novcem će se obnoviti i jedna od najljepših baroknih palača na ovim prostorima građene za Upravnu zgradu nekadašnje riječke šećerane

Na brodu Galeb, budućem muzejskom prostoru, predstavljen je projekt obnove broda i Palače Šećerane bespovratnim sredstvima iz fondova EU. Za obnovu Galeba i jedne od najljepših baroknih palača na ovim prostorima građene za Upravnu zgradu nekadašnje riječke šećerane, danas dijela tzv. kompleksa Benčić, Gradu Rijeci je na natječaju odobreno nešto manje od 69 milijuna kuna.

Radi se o reprezentativnim zaštićenim spomenicima kulture koji će biti dio projekta Europske prijestolnice kulture 2020. godine, Upravna zgrada kao Muzej grada Rijeke, a brod Galeb će postati svojevrsna podružnica ovog Muzeja.

Kako je pojasnio gradonačelnik Vojko Obersnel, ideja je Galeb transformirati u brod muzej koji će posjetiteljima nuditi priču o režimu i vremenu kojeg i danas simbolizira, i to ne samo u kontekstu bivše Jugoslavije, već bitno šire, ali i priču o povijesti pomorstva budući da je Galeb izuzetno zanimljiv i u tom smislu. Galeb će u manjem obimu imati i smještajni te ugostiteljski dio. 

Brod će biti muzej koji će, tematizirajući vlastitu povijest, bez idolopoklonstva progovoriti o svim režimima kroz koje je Rijeka prošla.

Program muzeja podudarat će s programskom linijom Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020 “Doba moći”, koja se bavi kritičkim preispitivanjem svih totalitarizama koji su se dotaknuli Rijeke. Galeb će najvjerojatnije biti smješten uz Molo longo.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

- Nakon svih prozivanja kroz medije i osporavanja ovog projekta, dobivanje sredstava smatram na neki način i svojom moralnom pobjedom -  kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel te dodao kako cijela priča ima i simboličku poruku pobjede dobra nad zlim, jer je Odluka o financiranju donesena 10. travnja.

Rekonstrukcijom i opremanjem Palače Šećerane omogućit će se korištenje kulturnog dobra u funkciji novog gradskog muzeja i pratećih turističkih sadržaja. U Palači će biti Muzej grada Rijeke.

Projekt obnove broda Galeb i Palače Šećerane predstavili su osim gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Grada Rijeke Nikolina Radić Štivić i direktorica tvrtke Rijeka 2020 d.o.o. Emina Višnić, priopćeno je iz Grada Rijeke.