Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Moderna i multifunkcionalna urbana cjelina imat će stambeni i sportski dio

Bivši OLT postat će jedinstveni sportski inkubator

storyeditor/2024-04-05/WhatsApp-Image-2024-04-02-at-11_53_41-3.jpeg
Foto: Osijek Nakon gotovo 30 godina propadanja veliki industrijski kompleks bivše Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva (OLT) konačno će u rekonstrukciju.
Izabrano je idejno rješenje za izradu urbanističkog plana uređenja OLT-a, što je prvi korak do ostvarenja dugo očekivane transformacije ove industrijske ostavštine u modernu, multifunkcionalnu urbanu cjelinu

Nakon gotovo 30 godina propadanja veliki industrijski kompleks bivše Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva (OLT) konačno će u rekonstrukciju.

Stiglo devet radova

Naime, izabrano je idejno rješenje za izradu urbanističkog plana uređenja OLT-a, što je prvi korak do ostvarenja dugo očekivane transformacije ove industrijske ostavštine u modernu, multifunkcionalnu urbanu cjelinu.

Na javni natječaj Grada Osijeka pristiglo je devet radova, a prvo mjesto i nagradu od 17.000 eura odnio je rad autora Siniše Bodrožića, Filipa Šrajera i Ivana Jovanovca. Rad je predstavljen u dvorištu bivšeg OLT-a. Osječki gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je da je idejnom rješenju prethodilo darovanje državnog zemljišta Osječko-baranjskoj županiji, a potom i prošlogodišnja odluka osječkog Gradskog vijeća o izradi urbanističkog plana.

– Sada slijedi izrada urbanističkog plana, a smisao je svega da na prostoru nekadašnje tvornice dobijemo održivu, multifunkcionalnu urbanu cjelinu koja će se sastojati od stambenog i sportskog dijela, ali i bivše upravne zgrade tvornice koju ćemo očuvati te koja će također dobiti svoju namjenu. Cilj nam je da grad Osijek raste i da ovaj dio grada, koji je nažalost niz godina bio zapušten, pretvorimo u moderan urbani dio grada koji će biti privlačan za sve stanovnike Osijeka. Osim stambene cjeline, tu su predviđeni i sportska dvorana i zatvoreni bazen, zelene površine, trim-staza za rekreaciju i dječji vrtić, uistinu novo naselje, na potezu između Tvrđe i Donjega grada – rekao je gradonačelnik.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić kazao je da je riječ o prostoru površine 5,8 hektara gdje bi se radio sportski inkubator, jedinstveni projekt kakvog još nema u Europi i svijetu.

Važnost za cijelu RH

– Ne možemo ga usporediti ni s jednim projektom do sada. Prostor je gledala i povjerenica Europske komisije koja je rekla da su spremni financirati projekt. Ovo je sadržaj koji će ojačati i nas kao zajednicu, ne samo u Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku, nego i u cijeloj Hrvatskoj, možda i susjednim državama – kazao je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Anušić. Obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić naglasio je kako će to biti osobit kvart jer donosi sadržaje sportskog tipa.

– Bit će tu bazen koji nedostaje gradu, sportske dvorane, kulturni sadržaji i sve što zanima mlade osobe i obitelji, a osim toga to će biti i veliko stambeno naselje, s 500 stanova i oko 1600 stanovnika. Projekt će promijeniti vizure cijelog grada i zato je to dug proces, no ide dinamikom koja je zadana propisanim rokovima i uvjetima – rekao je Mato Lukić.

HGSS Potpisan sporazum Virovitičko-podravski HGSS-ovci će dobiti svoj trajni dom Međimurska zaklada solidarnosti Katruža Humanitarna zaklada Međimurska zaklada Katruža otvorila Dane županije, lani pružila 101 pomoć storyeditor/2024-04-04/stupnikk.jpg Uz umirovljenike, udruga iz općine Stupnik ima i pridružene članove koji još uvijek rade "Ako smo u mirovini, ne moramo mirovati. Mi putujemo, plešemo..."