Izbornik
Naslovnica Općine Stupnik
Uz umirovljenike, udruga iz općine Stupnik ima i pridružene članove koji još uvijek rade

"Ako smo u mirovini, ne moramo mirovati. Mi putujemo, plešemo..."

storyeditor/2024-04-04/stupnikk.jpg
1/3
Foto: Robert Anic/PIXSELL Općinski načelnik Bruno Perković rado se odazvao pozivu predsjednice udruge Marije Širanović (sa štapom) za zajedničku fotografiju s penzićima
Iznimno aktivna Udruga umirovljenika okuplja tristotinjak članova, a otkako su dobili svoje prostorije u zgradi općine imaju prostor u kojem se mogu družiti, slaviti rođendane, smišljati nove projekte za svoje zlatne godine

Skuhate li ručak dan ranije, sljedeće jutro ništa vas ne priječi da idete kartati belu. Ako imate susjeda koji prazni tavan, recite mu da ništa ne baca jer sve se može iskoristiti, u dobrom društvu nije teško biti kreativan. Brinete li o svome zdravlju, dođite na mini sistematski, priključite se nordijskim hodačima, dođite na tjelovježbu i razgibajte stare kosti... Ovo su samo neke od pregršt aktivnosti koje se provode u Gornjostupničkoj 33, u prizemlju. Na toj se adresi nalazi Udruga umirovljenika koja okuplja tristotinjak iznimno aktivnih članova s područja općine Stupnik.

Imaju i "rezervne noge"

Predsjednica vesele družine posljednjih godinu i pol je Marija Širanović pod čijim se vodstvom članstvo utrostručilo, a otkako su u zgradi općine dobili svoje prostorije, riješili su i pitanje krova nad glavom, što im je uveliko olakšalo i rad i okupljanje pa sada, na primjer, imaju gdje jednom mjesečno zajednički proslaviti sve rođendane svojih članova rođenih u istom mjesecu. Ovoga mjeseca bit će prava fešta jer među slavljenicima je i Franjo Vuković koji obilježava okruglih osam desetljeća... Uz redovne članove umirovljenike, udruga ima i pridružene članove koji još uvijek rade, no rado se druže i putuju s penzićima i pomažu im pa penzići kažu da su im oni "rezervne noge". Među članovima ima pjevača, recitatora, likovnjaka, pravih majstora ručnog rada... Svoje rukotvorine koje nastaju na kreativnim radionicama agilni umirovljenici prodaju pa od zarade plate autobus, za izlete. Posljednja kolekcija uskrsnih kreacija naprosto je planula.

– Ako si u mirovini, ne znači da moraš mirovati – veselo će umirovljena socijalna radnica Marija Širanović napominjući da je u životu mnogo toga radila, pa tako i brinula i o organiziranju slobodnog vremena u Domu za starije na Peščenici.

Mladen Domović i Franjo Vuković u knjižnici udruge za koju su članovi donirali literaturu
Foto: Robert Anic/PIXSELL Mladen Domović i Franjo Vuković u knjižnici udruge za koju su članovi donirali literaturu

Ideja joj ne manjka, uvjeravamo se i sami dok nam prezentira što su sve stupnički umirovljenici radili prošle i što sve kane učiniti ove godine. Lani su, na primjer, putovali vlakom do Moslavine i posjetili umirovljeničku udrugu u Kutini, na Hvaru su sudjelovali u procesiji "Za križen", a na otoku ih je pjesmom dočekala klapa Faros, u Starom Gradu posjetili su Dom umirovljenika i skupa s tamošnjim penzićima zapjevali, na obostrano veselje. U pratnji stručnog vodiča otišli su i do Zagreba, ne propustivši da nakon podužeg hodanja odu "Kod Mimice" na ribice... Vidjela ih je i Slovenija, ljeti su se brčkali u Omišlju, Oštrom, Dražicama i Novom Vinodolskom, a na kupanac su išli i u Krapinske Toplice. Uživali su u finim zalogajima, degustirali tridesetak vrsti kolača svoje kulinarske sekcije, birali najljepše fertune, bili na sportskim susretima umirovljenika s područja županije, hodočastili, promovirali svoj glasnik, išli na kazališne predstave, koncert klasične glazbe, prigodno su obilježili Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, za advent su kitili općinsku dvoranu, imali su i penzićku Novu prije Nove...

Pusti brigu – čitaj knjigu

Stupnički penzići posebno su ponosni što su za lanjskog međunarodnog Dana starijih osoba pod motom "pusti brigu – čitaj knjigu" otvorili svoju malu knjižnicu koju su sami opremili vlastitim donacijama literature u kojoj ima i beletristike i književnosti, priručnika, a nađe se i ponešto lascivnijeg štiva. Za ovu godinu od planiranih aktivnosti, između ostalog, putovali su vlakom u Rijeku pa putem imali i karaoke, a već su odradili zacrtani prvi turnir u beli, a među 40 sudionika dvojica su pobjednika iz redova udruge – Mladen Domović i Drago Vukičević.

– Neki dan sam dobio pehar i za osvojeno prvo mjesto u skupini amatera na ribičkom natjecanju u Gornjem Stupniku. Za tri sata sam upecao četiri kilograma ribe – ponosno kaže Domović.

Na popisu onoga što će udruga ove godine raditi jest organiziranje male škole ribolova koju će pohađati njihovi unuci. Unučad planiraju povesti i na piknik kojeg će organizirati povodom međunarodnog Dana baka i djedova.

– Svjesni smo da nam je ono što nam je ostalo puno manje od onoga što smo prošli. I zato nastojimo raditi nešto zbog čega smo sretni, što nam pruža radost – govori predsjednica Širanović.

Trenutačni plan s popisima aktivnosti među kojima su i plesne večeri jednom mjesečno, posjete bolesnim članovima, edukativna predavanja, tijekom godine će se zacijelo i proširiti. A kad se stupnički penzići nauče pratiti i prijavljivati na natječaje za udruge, sigurno ništa od zacrtanog neće biti i nemoguće.

storyeditor/2024-03-29/VJ_foto__2_.png Suradnja u kulturi i gospodarstvu Francuski veleposlanik u prijateljskom posjetu kod Mišela Jakšića Igor Andrović Potpisani ugovori Za sanaciju škole i sportske dvorane 140.000 eura storyeditor/2024-03-29/Cesta_1_1_.jpg Radovi vrijedni 27 milijuna eura trajat će 24 mjeseca Počinje rekonstrukcija 20 kilometara ceste od Podravske Moslavine do Svetog Đurađa