Izbornik
Naslovnica Gradovi
Smanjiti presiju na građane i poduzetnike

Bjelovar – najveći hrvatski grad s najmanjim porezom na dohodak

USKORO će predstaviti rebalans proračuna za koji već sada tvrde da je u umjerenim okvirima i da će iznositi 60 milijuna eura, gotovo pola milijarde kuna, što je nekad bilo nezamislivo za Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
Šaljemo snažnu poruku građanima, a pogotovo poduzetnicima da u Bjelovaru da njihov euro vrijedi više nego u bilo kojem drugom gradu u Hrvatskoj, kaže D. Hrebak

Nakon što je Vlada odlučila prepustiti određivanje poreza na dohodak jedinicama lokalne samouprave, gradovi i općine obvezni su do kraja ove godine odrediti visinu stope. Grad Bjelovar dao je na javno savjetovanje Odluku o visini poreznih stopa poreza na dohodak u kojem je prijedlog stope 18, odnosno 28 posto, a konačna odluka bit će poznata u roku od 30 dana.

Već bez prireza
– Dobrodošli u najveći hrvatski grad s najmanjim porezom na dohodak. Naime, sukladno promjenama i reformama poreznih izmjena Vlade, u cijeloj Hrvatskoj ukinut je prirez, a uvedene su nove stope poreza na dohodak. Gradovi imaju mogućnost, s obzirom na to da se radi o dvije platne skupine poreza na dohodak, da sami odluče kolika će biti visina poreza na dohodak. Za prvu skupinu plaća omogućen je raspon poreza na dohodak od 15 do 23 posto. Bjelovar je prošli tjedan uputio u javno savjetovanje izmijenjene stope poreza na dohodak, odnosno naš prijedlog od 18 posto. U ovom drugom poreznom razredu, gdje nam je dana mogućnost od 25 do 34 posto, mi smo predložili 28 posto – istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak podsjetivši da je Bjelovar ukinuo prirez 2020. godine. Svi gradovi su, tvrdi Hrebak, imali mogućnost da imaju fiksnu stopu poreza na dohodak na veće plaće od 30 posto, a Grad Bjelovar se odlučio na 28 posto. Što se tiče manjih plaća koje su oporezivane, Grad se odlučio za 18 posto.

– Koliko mi je poznato, u ovom trenutku još ni jedan grad nije išao s tako niskim stopama poreza na dohodak i mi smo time postali definitivno najveći hrvatski grad s najmanjim stopama poreza na dohodak – istaknuo je. Prema projekcijama koje su rađene na osnovi proračuna u 2022. godini, Grad bi s ovim modelom bio u minusu od šest milijuna kuna.

– S obzirom na veliki gospodarski rast koji imamo u Bjelovaru, odlučili smo poslati snažnu poruku i da se ne zaustavimo samo na ukidanju prireza, nego da idemo još jače smanjiti presiju na građane i poduzetnike u gradu što se tiče same gradske uprave – naveo je gradonačelnik, a podsjetio je na još neke dobre poteze Grada. Primjerice, za čak 20 posto i više smanjen je broj zaposlenih u Gradskoj upravi, a to se nije ni na koji način odrazilo na samo poslovanje. Dapače, ovo je, kaže, najbolja godina u povijesti Bjelovara.

Rekordan proračun
Rekordan je i ovogodišnji proračun Grada, a uskoro će predstaviti rebalans za koji već sada tvrde da je u umjerenim okvirima i da će iznositi 60 milijuna eura, gotovo pola milijarde kuna, što je nekad bilo nezamislivo za Bjelovar. Prisjetio se Hrebak i dana kad je tek preuzeo vodstvo Gradom, proračun je iznosio 133 milijuna kuna, što je tri puta manje od ovogodišnjeg. Bjelovarčanima će se, kaže, novim porezom na dohodak povećati plaće, no ne značajno.

– Šaljemo snažnu poruku građanima, a pogotovo poduzetnicima koji žele investirati da u Bjelovaru da njihov euro vrijedi više nego u bilo kojem drugom gradu u Hrvatskoj. Procjena je otprilike da mi građanima i poduzetnicima puštamo tri milijuna eura godišnje onoga što im drugi gradovi uzimaju, odnosno nešto manje od 25 milijuna kuna. Smatram da je to veliki doprinos ove gradske uprave daljnjem razvoju grada – poručuje Hrebak.

Turistička zajednica grada Zaprešića ponovno organizira međunarodni literarni natječaj "Trenutak uspomene" u povodu obljetnice rođenja bana Josipa Jelačića Međunarodni literarni natječaj "Trenutak uspomene" Priče i pjesme u čast bana Josipa Jelačića koji je govorio šest jezika U SKLOPU obilježavanja Dana branitelja kod spomen-obilježja u Novom Farkašiću izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće Obilježen je Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije Bitka za Novi Farkašić simbol je obrane i stvaranja Sisačko-moslavačke županije RADOVE na sanaciji izvela je gradska tvrtka Unikom U cijelom Osijeku u tijeku radovi na infrastrukturi Saniran nogostup u Ulici Lorenza Jagera, radovi vrijedni 75.000 eura