Izbornik
Naslovnica Gradovi
Međunarodni literarni natječaj "Trenutak uspomene"

Priče i pjesme u čast bana Josipa Jelačića koji je govorio šest jezika

Turistička zajednica grada Zaprešića ponovno organizira međunarodni literarni natječaj "Trenutak uspomene" u povodu obljetnice rođenja bana Josipa Jelačića
Foto: Zaprešić

Turistička zajednica grada Zaprešića ponovno organizira međunarodni literarni natječaj "Trenutak uspomene" u povodu obljetnice rođenja bana Josipa Jelačića, najslavnijeg stanovnika grada Zaprešića u kojem se nalazi njegov dvorac, imanje Novi dvori, kao i grobnica obitelji Jelačić gdje je posljednje počivalište samog bana.

– Kako je ban Jelačić bio veliki zaljubljenik u umjetnost, prvenstveno u pisanje i poeziju, potaknuti njegovom zbirkom pjesama "Trenutak uspomene" drugi put organiziramo međunarodni literarni natječaj za najbolju priču ili pjesmu i to na čak šest jezika koliko ih je govorio i sam ban Jelačić: hrvatskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, mađarskom i latinskom. Pozivamo sve učenike osnovnih i srednjih škola da pokažu svoje spisateljske i pjesničke talente na jednom od šest jezika – kažu u TZ-u. Uspomene koje nas vežu uz proteklo razdoblje obilježeno COVIDOM-19 isto tako mogu biti zanimljiva tema, napominju, kao i trenuci uspomena s dragim osobama.

– Također, možete povezati temu bana Jelačića, njegova života, rada i djela te ih utkati u rad, ali i povezati bana s današnjim trenutkom. Motivi o prolaznosti trenutka i uspomenama, ljubavima, nadanjima i slobodama koje stvaramo, živimo i doživljavamo mogu biti sjajni pokretači radnji samih priča, ali i pjesnički simboli – dodaju. Radovi ne moraju biti izravno povezani s banom Jelačićem, ali moraju biti povezani s elementima "trenutka" i "uspomene". Natječaj se organizira u tri kategorije za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, od petog do osmog te za učenike srednje škole. Rok za prijavu radova je 3. studenog. Povjerenstvo će do 15. studenog pregledati sve radove i odabrati do deset najboljih radova u svakoj od tri kategorije. Izabrani radovi, odnosno učenici i mentori bit će pozvani na dvodnevno okupljanje i predstavljanje najboljih radova u Zaprešić, 25. studenog, a troškove za pozvane osobe snosit će Turistička zajednica grada Zaprešića. Po tri najbolja rada u svakoj kategoriji bit će nagrađena vrijednim nagradama. Svi radovi bit će objavljeni u elektroničkom zborniku "Trenutak uspomene".

RADOVE na sanaciji izvela je gradska tvrtka Unikom U cijelom Osijeku u tijeku radovi na infrastrukturi Saniran nogostup u Ulici Lorenza Jagera, radovi vrijedni 75.000 eura U ime Hrvatskog nogometnog saveza načelniku Kramariću zahvalio je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić rekavši kako mu je drago da su upravo oni bili partner u cijeloj priči Moderna sportska infrastruktura u Kneževim Vinogradima Otvoreno igralište s umjetnom travom: najviše će uživati 130 mališana