Izbornik
Naslovnica Županije
Obilježen je Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije

Bitka za Novi Farkašić simbol je obrane i stvaranja Sisačko-moslavačke županije

U SKLOPU obilježavanja Dana branitelja kod spomen-obilježja u Novom Farkašiću izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće
1/4
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Slavi se u spomen na pobjedonosnu akciju Hrvatske vojske na potezu Farkašić – Vratečko – Slana koja je počela 18. listopada 1991. godine

Obilježen je Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod središnjeg križa na sisačkom Gradskom groblju Viktorovac te kod spomenika u Parku dr. Franje Tuđmana, obilježavanje je nastavljeno ispred Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije.

Tu je ravnatelj Kulturno-povijesnog centra Ivica Valent govorio o počecima otvorene agresije na Republiku Hrvatsku i hrabrom otporu naših branitelja te je podsjetio na teška stradavanja Sisačko-moslavačke županije u Domovinskom ratu. Stephan Lupino predao je županu Celjaku drveni križ koji je napravljen od 120 godina starog brijesta s područja županije, a u obradi drveta sudjelovali su i učenici Strukovne škole Sisak.

Obranili Novi Farkašić
Središnja svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja održana je kod spomenika u Novom Farkašiću u spomen na pobjedonosnu akciju Hrvatske vojske na potezu Farkašić – Vratečko – Slana koja je počela 18. listopada 1991. godine, kada je u mjestu Novi Farkašić vođena jedna od presudnih bitaka u Domovinskom ratu.

– Bitka za Novi Farkašić ima puno veće i šire značenje od samog naziva. U ovoj bitki su hrvatski branitelji i mještani, koji su ujedno i hrvatski branitelji, pripadnici druge A brigade, na čelu s Crnim mambama, obranili Novi Farkašić, odbili su napad i protuakcijom potisnuli srbočetnike i na taj način onemogućili srbočetnicima da se spoje s Jugoslavenskom narodnom armijom u Velikoj Gorici. Bitka za Novi Farkašić simbol je obrane i stvaranja Sisačko-moslavačke, ali isto tako Zagrebačke županije i glavnog grada Zagreba – izjavio je župan Celjak te dodao kao su nam hrvatski branitelji osigurali slobodu i višestoljetni san o vlastitoj domovini.

Uz Dan branitelja u Strukovnoj školi Sisak je otvorena izložba likovnih i literarnih radova na temu "Hrvatski branitelji – junaci modernog doba" učenika osnovnih škola. Sudjelovalo je 120 učenica i učenika iz 16 škola s područja cijele županije kojima je župan Ivan Celjak uručio zahvalnice za sudjelovanje, a najbolji radovi nagrađeni su prigodnim poklonom.

Nagrade učenicima
U kategoriji likovnih radova učenika 4. razreda nagrade su primili Tara Šantek iz Osnovne škole Glina, Tena Dobrenić iz Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sisak i Donat Srnec iz Osnovne škole Sunja. U kategoriji literarnih radova učenika 8. razreda najuspješniji bili su Mia Miličić iz Osnovne škole Galdovo, Luka Ruf iz Osnovne škole Ivo Kozarčanin Hrvatska Dubica i Maria Vrebac iz Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sisak.

CENTAR će pokrivati područje četiri županije Zbog EU fondova okreću se novom konceptu U Regionalnom centru Šagulje zbrinjavat će 76 tisuća tona otpada godišnje U ime Hrvatskog nogometnog saveza načelniku Kramariću zahvalio je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić rekavši kako mu je drago da su upravo oni bili partner u cijeloj priči Moderna sportska infrastruktura u Kneževim Vinogradima Otvoreno igralište s umjetnom travom: najviše će uživati 130 mališana Moj sastav i ja pripremamo jako dobar program, koji će biti prepun pjesama koje volite, a cijeli naš nastup bit će dodatno obogaćen, i to uz plesnu skupinu plesnog studija Korak, najavljuje Vanna Vanna i Novi fosili uveličat će 667. rođendan Koprivnice Vanna: Nakon nekoliko godina napokon ću imati koncert u rodnom gradu