Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Ivan Bosančić uputio izazov učenicima trećih i četvrtih razreda

Bosančićev izazov: Isključi mobitel i uživaj u prirodi

Neoubičajen izazov vinkovačkog gradonačelnika koji ima za cilj odvojiti mlade od mobitela i tableta
Foto: Grad Vinkovci

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić učenicima trećih i četvrtih razreda osnovnih škola uputio je nesvakidašnji izazov. Naime, izazvao ih je da se isključe s društvenih mreža i na tjedan dana ostave mobitele, tablete i druge ekrane te vrijeme provedu u prirodi, na sportskim terenima, družeći se s prijateljima. Bosančić poziva učenike da bolje upoznaju svijet oko sebe i sa svojim učiteljicama ispune dnevnik aktivnosti, a za najuspješniji tim spremna je zanimljiva nagrada. Naime, razred koji na najbolji način iskoristi tjedan bez ekrana putuje na izlet u Park prirode Papuk, u koji je uključen i posjet Geoinfo centru u Voćinu i druge aktivnosti.

Pojašnjavajući razloge ovoga nesvakidašnjeg izazova, Bosančić navodi kako su najnovije studije potvrdile ono o čemu se već duže vrijeme govori – za malu djecu vrijeme provedeno ispred ekrana znači da su propustili brojne ključne trenutke za razvoj, a kod nešto veće djece to itekako utječe na društveni razvoj, ali i tjelesne sposobnosti. Dodaje kako je kod djece koja su provodila više vremena pred ekranima uočen sporiji i lošiji razvoj jezičnih vještina i određenih motoričkih sposobnosti u odnosu na djecu koja su se bavila drugim aktivnostima. Dok provode vrijeme ispred tableta ili konzole, djeca manje komuniciraju s odraslima, usvajaju manje riječi od roditelja i slušaju manje razgovora, manje se kreću i manje obavljaju radnje potrebne za pravilan razvoj, a upravo je razgovor ključni element za izgradnju jezičnih vještina, dok su tjelesne aktivnosti ključne za razvoj motorike.

– Sve su ovo razlozi zbog kojih smo pokrenuli izazov kako bismo djecu i posebno roditelje dodatno upozorili na opasnosti prekomjernog korištenja tehnologije. Razgovarajući s roditeljima, došao sam do spoznaje koliko su ljudi zabrinuti situacijom i smjerom u kojem se sve razvija. Jasno je da sve proizlazi iz kućnog odgoja i odnosa roditelja s djecom, ali to ne znači da i mi ne možemo pomoći roditeljima ovakvim i sličnim akcijama. Djeca su ono najvrednije što imamo i njihova zdrava budućnost i pravilan razvoj svima nam moraju biti na prvom mjestu – rekao je Bosančić. 

Na obilježavanju Dana ustanove prisustvovali su gradonačelnik Ivan Bosančić i ministar Marin Piletić VINKOVCI Tortom, radionicama i crtanjem obilježen Dan Dječjeg vrtića Vinkovci storyeditor/2024-03-22/radionica_1.jpg #IskoristiSvojGlas Radionica upoznavanja s radom europskih institucija Stanica HGSS-a Vinkovci djeluje 15 godina tijekom kojih su imali brojne intervencije VINKOVCI Prvi stižu u pomoć i zato stalno ulažemo u ljude i opremu HGSS-a