Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Sporazum

Branitelji iz Imotskog i Vrlike uređuju maslinik splitskog KBC-a

U masliniku je prije 15-ak godina zasađeno 250 maslina, ali je već godinama zapušten
1/7
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Ovo neće biti jedina braniteljska akcija u krugu splitske bolnice. Planiraju se povezati s braniteljskim udrugama, prvenstveno oboljelih od PTSP-a i organizirati temeljito čišćenje bolničkog kruga

U masliniku u krugu splitskog KBC-a na Križinama je radno. Zapušteni maslinik, godinama neodržavan, sporazumom je na održavanje i korištenje prepušten braniteljskim socijalno-radnim zadrugama Pauk – Čeka iz Imotskog i Vrličanka iz Vrlike.

SPLIT Postavljeni terminali za javne bicikle Nextbike

- Sklopili smo Sporazum prema kojemu možemo održavati, saditi i brati masline ispod bolnice, kod Medicinskog fakulteta. Riječ je o prostoru od oko 12.000 metara kvadratnih na kojemu je prije 15-ak godina zasađeno oko 250 maslina. Posljednjih godina maslinik je neodržavan, zarastao u draču i korov. Umjesto da sam pogled na njega smiruje bolesnike na liječenju kojima bi morao biti oaza za opuštanje, postao je potencijalna opasnost. Sve je zaraslo i šikaru, ne daj Bože požara, to bi bila katastrofa! Zato smo se ponudili KBC-u – pojašnjava Željko Tomas, upravitelj Pauk Čeke koji s kolegama Imoćanima te Ivicom Giljevićem i njegovim zadrugarima iz Vrličanke već desetak dana raščišćava korov i šikaru.

- Ove godine je puno posla jer se dugo nije radilo. Treba još iščupati travu i onda rezati masline. Bit će posla još tjedan dana – ocjenjuje Tomas.

Braniteljima je to, dodaje, izvrsna terapija, a korist ima i bolnica, a time i cijela zajednica.

- Mi smo na zraku, radimo i družimo se. Uredit ćemo maslinik, na radost mnogih koji se liječe u splitskoj bolnici, dolaze u posjetu ili obavljaju pretrage, a i zaradit ćemo, jer ćemo i obrati masline  – poručuje Tomas.

Ovo neće biti jedina braniteljska akcija u krugu splitske bolnice. Planiraju se povezati s braniteljskim udrugama, prvenstveno oboljelih od PTSP-a i organizirati temeljito čišćenje bolničkog kruga.

Ovi autobusi imaju smanjen štetni utjecaj CO2 i drugih izravnih zagađivača iz ispuha na okoliš kupnja vozila SUFINANCIRANA iz kohezijskog fondA EU Split dobiva 34 nova autobusa prilagođena potrebama osoba s invaliditetom