Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
kupnja vozila SUFINANCIRANA iz kohezijskog fondA EU

Split dobiva 34 nova autobusa prilagođena potrebama osoba s invaliditetom

Ovi autobusi imaju smanjen štetni utjecaj CO2 i drugih izravnih zagađivača iz ispuha na okoliš
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Svi novi autobusi također će imati i 'antivandalske' kabine koje bi, zbog učestalih napada, trebale zaštititi vozače od nasilnih izgrednika među putnicima

Do sredine listopada stanovnici Splita i okolice dobit će 34 potpuno nova moderna gradska autobusa prilagođena i za osobe s invaliditetom vrijedna oko 74 milijuna kuna. Čak 85 posto tog novca sufinancirano je iz Kohezijskog fonda EU, a 15 posto iz državnog proračuna.

Na prisegi novim pripadnicima bojne "Pauci" uručene crvene beretke simbol snage, hrabrosti, časti i ponosa Split: Na prisegi novim pripadnicima bojne 'Pauci' uručene crvene beretke

Prema ugovoru od 34 autobusa koji će imati manju emisiju CO2, 20 će ih biti zglobnih marke Mercedes, a 14 niskopodnih marke MAN. Ovi drugi imat će i specijalno prilagođen prostor za osobe s invaliditetom, kojima će biti omogućen nesmetan pristup s autobusne stanice u vozilo, a u autobusu će biti i posebno mjesto za invalidska kolica.

Svi novi autobusi također će imati i 'antivandalske' kabine koje bi, zbog učestalih napada, trebale zaštititi vozače od nasilnih izgrednika među putnicima. 

- Provedbom ovoga projekta riješit ćemo ključni problem nedostatnog i zastarjelog voznog parka s vozilima koja imaju velik broj prijeđenih kilometara i koja povećano onečišćuju okoliš. Nabavom novih autobusa unaprjeđujemo kvalitetu usluge, a nadamo se i povećanju broja putnika te smanjenju emisije štetnih plinova, jer će nova vozila zadovoljavati EURO 6 normu - izjavio je direktor tvrtke Promet Miroslav Delić.

Zaražena stabla treba usitniti i spaliti sanacija marjana Policija će kažnjavati one koji uđu u zonu sječe šume