Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
sanacija marjana

Policija će kažnjavati one koji uđu u zonu sječe šume

Zaražena stabla treba usitniti i spaliti
1/7
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Postavljena je žičara za izvlačenje posječenih stabala. Na jesen bi trebalo početi novo pošumljavanje

Splitski Marjan na kojem traje sanacija tijekom koje treba posjeći 20.000 stabala zaraženih mediteranskim potkornjakom, trenutačno je djelomično ograničen za pješake, trkače, bicikliste i ostale rekreativce, pa čak na određenim dijelovima i za vozila javnog gradskog prometa, ali Splićani teško odolijevaju svojoj park-šumi, ulaze u zonu radova, gledaju, fotografiraju, dovode se u opasnost pa će od utorka policija patrolirati i svima koji se neovlašteno budu nalazili u zabranjenoj zoni naplaćivat će mandatne kazne.

Sanacija Marjana započela je nakon što je 5. veljače proglašena izravna opasnost od nastanka elementarne nepogode.

'usporeni tempo' Petir pozvala službe da pomognu poljoprivrednicima u povlačenju 2,4 milijarde eura iz EU fondova

Feromonske klopke

Jučer je postavljena žičara kojom će se izvlačiti posječeni zaraženi trupci iz unutrašnjosti šume do ceste pa će kretanje u zoni radova biti još opasnije zbog čega su u pomoć pozvani i policijski djelatnici.

– Izvođač mi javlja da građani dolaze u park-šumu u području radilišta, čak se i provlače ispod žičare, a to je jako opasno. Zato smo upomoć pozvali policiju – rekao je Nenad Ružić, koordinator radova na Marjanu. 

Službeno najavljeno sedmo izdanje ULTRA EUROPE festivala Split je svjetska destinacija elektronske glazbe Službeno najavljeno sedmo izdanje ULTRA EUROPE festivala

Sanacija Marjana povjerena je tvrtki Matima projekt d.d. iz Delnica koja je u ponedjeljak izabrana i za najpovoljnijeg ponuđača za otkup drvne mase. Javile su se još Dalmatinska maslina iz Pučišća, Forest Energy iz Jastrebarskog te Terra Concordia iz Karlobaga, a Matima projekt ponudila je najviše, 201 kunu po kubnom metru, odnosno nešto više od milijun kuna za 5000 kubika, koliko se očekuje da će biti posječeno u splitskoj park-šumi. Zaražena stabla, propisano je, treba usitniti i spaliti te potvrdu donijeti Gradu Splitu.

Stručnjaci iz Javne ustanove Marjan tvrde da se mediteranski potkornjak još nije probudio iz zimskog sna, ali počet će se buditi ovih dana. Uz dosad postavljenih 12, u marjanskoj šumi bit će postavljeno i 50 feromonskih klopki koje imaju zadatak privući i zarobiti potkornjake. 

Dugogodišnja nebriga

Na sanaciji Marjana isprva su bili angažirani pripadnici JU Marjan, Parkova i nasada te Javne vatrogasne postrojbe grada Splita, a na poziv Stožera Civilne zaštite grada Splita, angažirano je 30 pripadnika HRM-a. Oni posječena zaražena debla ručno izvlače iz šume. Sve se to radi kako bi šteta na zdravom dijelu šume, ne samo na stablima već i na makiji, bila što manja. Njih će danas, zajedno s gradonačelnikom Krstulovićem Oparom, obići ministar Damir Krstičević. 

Najznačajnija sportska investicija grada Splita Energetska obnova Bazena Poljud: ministar Štromar i župan Boban u obilasku objekta

Ciljani rok za sanaciju park šume Marjan je 1. travnja. Riječ je o vrlo osjetljivom poslu, s obzirom na to da je riječ o zaštićenom području, dobro nagriženom zarazom koja se zbog godina nebrige i praznih priča političara alarmantno proširila i ugrozila opstanak šume. Zaražena je oko trećina marjanske šume, a neki stručnjaci očekuju da će se ispostaviti da je zahvaćena čak polovica stabala, ali stručnjaci iz JU tvrde kako nije tako strašno kao što katastrofičari predviđaju.

Nakon sječe oboljelih stabala, Marjan će drastično promijeniti izgled. Mnogi strahuju da sječa šume ne bude uvod u daljnju devastaciju park-šume, odnosno gradnju na Marjanu, ali gradonačelnik Krstulović Opara tvrdi da se to neće dogoditi. Na jesen bi trebalo početi novo pošumljavanje. Sadit će se nove vrste, ali i alepski bor.

Andro Krstulović Opara SPLITSKI se GRADONAČELNIK POVUKAO Privatnim iznajmljivačima paušal za sada neće poskupjeti