Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
SAMOBOR

Branitelji se nisu borili samo za svoju generaciju već i za sve buduće

Održana svečanost u čast herojima Domovinskog rata
1/4
Foto: Samobor
Obilježavanje Dana branitelja i 33. obljetnice mobilizacije 151. samoborske brigade Hrvatske vojske započelo je izvođenjem himne u izvedbi Renate Sabljak

U samoborskom Parku domovinske zahvalnosti 18. rujna svečano je obilježen Dan branitelja grada Samobora i 33. godišnjica mobilizacije 151. samoborske brigade Hrvatske vojske. Grad Samobor taj je datum proglasio Danom branitelja kako bi se odala počast i trajna zahvala svim braniteljima s područja Samobora i Svete Nedelje koji su svoje živote, zdravlje i mladost dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. U Domovinskom ratu sudjelovalo je oko 7500 branitelja s ovog područja koji su dali velik obol obrani naše domovine, a njih 62 dala su za slobodu i mir svoje živote.

Borba za vrijednosti

Svečano obilježavanje započelo je izvođenjem himne, koju je otpjevala priznata samoborska umjetnica Renata Sabljak, a potom je uslijedila minuta šutnje kojom je odana počast onima koji su svoje živote dali za neovisnu Hrvatsku. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća brojni su se izaslanici i gosti poklonili braniteljima koji više nisu s nama. Među njima su se našli i članovi obitelji poginulih branitelja, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske general-pukovnik Marijan Mareković, zaprešićki gradonačelnik Željko Turk i samoborska gradonačelnica Petra Škrobot te njezin zamjenik Petar Burić.

Prigodnu molitvu vodio je samoborski župnik prečasni Ivica Cik. Istaknuo je kako nas tješi i ujedinjuje vjera u kojoj su branitelji bili postojani i darovali svoje živote za slobodu lijepe naše domovine. Uime Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje okupljenima se obratio njen predstavnik, brigadir u miru Josip Mahović. Podsjetio je kako je Dan branitelja povezan s mobilizacijom 151. samoborske brigade, kada je za samoborske i svetonedeljske branitelje započeo rat te kako je to jedan od dva najznačajnija datuma i kao takav se s punim pravom treba obilježavati.

Uime Grada Samobora sve okupljene pozdravila je gradonačelnica Petra Škrobot istaknuvši kako je ponosna što može iskazati istinsku i trajnu zahvalu sugrađanima koji su dali život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

– Svaka obljetnica, svaka riječ izrečena o braniteljima, svjedoči o hrabrosti koja nadilazi osobnu sudbinu. To nije bila samo borba za teritorij već i borba za vrijednosti, za slobodu, dostojanstvo, pravo na život u miru i sigurnosti. Naši branitelji nisu se borili samo za svoju generaciju već i za buduće, za sve nas koji danas uživamo slobodu za koju su se oni tako nesebično borili. Oni su odabrali put koji nije bio lagan. I tada, u danima neizvjesnosti i opasnosti, pokazali su što znači biti vođen ljubavlju prema domovini. Stajali su rame uz rame, različitih sudbina, ali ujedinjeni istim ciljem, da Hrvatska ostane zemlja ponosnih i slobodnih ljudi – istaknula je.

Mimohod ulicama

Svečanost je pjesmom uveličala Renata Sabljak, koja je izvela svima dobro poznatu pjesmu Vice Vukova "Tvoja zemlja", a u protokolarnom dijelu programa sudjelovala je i Samoborska narodna garda te pripadnici Počasno-zaštitne bojne. Na kraju svečanosti, koju je vodio Mislav Maroević, svi okupljeni krenuli su u mimohod ulicama Samobora prema Centru za mlade Bunker, gdje je održano druženje uz prigodan domjenak.

Ulaže se u komunalnu infrastrukturu i dječja igrališta Samobor Uređena su dječja igrališta, a nastavlja se i s projektom 'Vjetar u leđa' storyeditor/2024-09-16/PXL_210623_100953040.jpg Samoborska glazbena jesen uz Moniku Leskovar i Papandopulo kvartet Laureati javnih priznanja Nagrada Grada za Martina Sinkovića i fra Željka Janjića