Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor

Samoborska glazbena jesen uz Moniku Leskovar i Papandopulo kvartet

storyeditor/2024-09-16/PXL_210623_100953040.jpg
21.06.2023., Zagreb - Festival Zagreb Classic 2023. poceo je koncertom San ljetne noci Simfonijskog orkestra HRT-a na Trgu kralja Tomislava. Orkestrom je ravnao maestro Martin Yates. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Glazbena događanja devet će se dana održavati u župnoj crkvi sv. Anastazije, franjevačkoj crkvi Marijina uznesenja...

Jedan od vodećih festivala u Hrvatskoj, Samoborska glazbena jesen, u svom će 49. izdanju ponovno ugostiti vrhunske glazbenike i donijeti uzbudljive koncertne programe, koji će i ovoga puta u Samobor zacijelo privući brojne glazbene poklonike.

Svečano otvorenje u subotu će u franjevačkoj crkvi Marijina uznesenja, s početkom u 20.30 sati, koncertom uveličati Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom Davora Kelića. Pridružit će im se i solist Matija Meić, član ansambla Staatstheater am Gärtnerplatz u Münchenu, a uz arije iz kantate i oratorija Johanna Sebastiana Bacha i Felixa Mendelssohna te Pjesme Don Quijotea Dulcineji Mauricea Ravela na programu će biti i glasovita ostvarenja Richarda Wagnera.

Dan poslije, u župnoj crkvi sv. Anastazije u 20 sati, recital s djelima Louise Farrenc, Frédérica Chopina, Dore Pejačević i Sergeja Prokofjeva održat će "iznenađujuće suptilan i vizionarski pijanist" Aljoša Jurinić. U ponedjeljak i utorak u Galeriji Prica, u sklopu 21. izdanja Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, predstavit će se pijanisti Viktoria Baskakova, Marco Ottaviani i Ivan Petrović-Poljak, violončelistica Hana Rabadan, violinist Matej Mijalić i udaraljkaš Luka Ivir, koji će se natjecati za nagradu Ferdo Livadić kao i nagrade Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja.

Najmlađa publika imat će pak prilike uživati u dječjem igrokazu s glazbom "Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas", skladatelja Winfrieda Radekea i libretista Petera Lunda, u realizaciji i izvedbi kreativnog tima i ansambla Opere HNK u Zagrebu. Ansambl velikog međunarodnog ugleda, švicarska Camerata Bern, pod vodstvom violinistice Claudije Ajmone-Marsan i uz solisticu na violi Annu Puig Torné, gostovat će pak u franjevačkoj crkvi Marijina uznesenja. U sklopu festivala, 40. obljetnicu djelovanja proslavit će i slovenski Gudački kvartet Tartini, a slavljenički koncert održat će u župnoj crkvi sv. Anastazije. Ondje će 28. rujna nastupiti i violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Martina Filjak, a dan poslije, u povodu velike završnice, uživat će se pak u nastupu jednog od najpopularnijih komornih sastava Papandopulo kvarteta.