Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Procvat gradskih poslovnih zona

Čak 13 investitora gradi pogone i zapošljava oko 200 radnika

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Koprivnička uprava računa kako će program olakšica za ulaganja u poslovne zone otvoriti najmanje 200 novih radnih mjesta

Čak 13 poduzetnika i obrtnika iskoristilo je olakšice za ulaganja u gradske poslovne zone koje je koprivnička vlast donijela prije otprilike godinu i pol. Poslovna zona Dravska do danas je gotovo posve popunjena, a u poslovnoj zoni Radnička ima još slobodnih parcela.

BOŽIĆNICA ZA NEZAPOSLENE I UMIROVLJENIKE Stipendije za 22 učenika i 62 studenta

Privlačenje investitora

Novi takav ugovor o ulaganju u poduzetničku zonu Dravska nedavno su potpisali gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i predstavnik koprivničke tvrtke Auto Bušnja koja će u Dravskoj graditi poslovno-skladišnu građevinu u kojoj će obavljati poslove održavanja motornih vozila.

Koprivnička uprava računa kako će program olakšica za ulaganja u poslovne zone otvoriti najmanje 200 novih radnih mjesta. No što je to što je najviše privuklo investitore u gradske zone?

Poduzetnicima u poslovnoj zoni Dravska, primjerice, omogućava se da zemljište dobiju besplatno ako gospodarski objekt sagrade unutar 24 mjeseca. Investitori s manje od 50 zaposlenih u cijelosti su oslobođeni i obveze plaćanja komunalnog doprinosa. Pravo građenja u svim gradskim poslovnim zonama iznosi samo kunu po četvornome metru u prvih 48 mjeseci.

Tko su ostali investitori koji su došli u gradske poslovne zone? Prije Auto Bušnje, jesenas su s gradskom upravom ugovore o pravu građenja u Dravskoj potpisali MDS elektro i vodoinstalaterski obrt iz Torčeca i Automehaničarski obrt Smolak iz Koprivnice.

ISKORAK U NOVIM DEMOGRAFSKIM MJERAMA Klišani prvi u Splitskoj županiji dobili status roditelja odgojitelja

U proljeće prošle godine gradonačelnik Mišel Jakšić odobrio je Silensu pravo građenja u Dravskoj po cijeni od 1,10 kuna po kvadratu za prvih 48 mjeseci, a kasnije će plaćati 3,10 kuna. Riječ je o parceli od 5000 kvadrata. Tvornica obuće Silens ima oko 120 radnika. Već je iselila iz unajmljenog prostora u središtu Koprivnice i potkraj prošle godine počela s radom u vlastitom prostoru u Dravskoj.

Prije Silensa ugovore o preuzimanju zemljišta potpisali su predstavnici koprivničkih tvrtki Mavik i Osnova te Akropola iz Virja. Mavik će u Dravskoj izgraditi prodajno-skladišni objekt za željezariju i sve što je potrebno za gradnju, stanovanje i vrtne radove. Tvrtka Osnova pak u Dravskoj gradi veću građevinu za skladištenje radnih strojeva i opreme za izvođenje građevinskih radova. Građevinska tvrtka Akropola iz Virja dolazi u poslovnu zonu Radnička uz Podravsku magistralu.

Zapošljavanje 100 ljudi

No najvredniju investiciju priprema zagrebački poduzetnik Kristijan Krezić koji je u Dravskoj za 3,8 milijuna kuna kupio čak 38.000 kvadrata zemljišta. On je najavio da već u proljeće ove godine počinje proizvodnja u novim pogonima tvrtke Greenbird medical. Time će, kaže Krezić, početi višegodišnji ciklus njegovih ulaganja u industriju dodataka prehrani, farmaceutike i biljnih preparata vrijedan oko 200 milijuna eura.

OSIGURANO 100.000 KUNA ZA STRADALE Na više od 60 karlovačkih objekata oštećenja u razornom potresu

On planira zaposliti ukupno oko 100 ljudi. Gradonačelnik je u drugoj polovici 2019. potpisao ugovore s čelnim ljudima koprivničkih poduzeća Ligo grupa i Superprint, koji su dobili pravo građenja u poslovnoj zoni u Dravskoj. U listopadu su ugovori potpisani s tvrtkama Pobis, Auto Loris i Auto logistika.