Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
OSIGURANO 100.000 KUNA ZA STRADALE

Na više od 60 karlovačkih objekata oštećenja u razornom potresu

1/3
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Tijekom prošloga tjedna, pa i na Staru godinu, djelatnici Grada sa statičarima iz Karlovca obilazili su javne objekte, prije svega vrtiće i škole, kako bi se sagledalo u kakvom su stanju te ustanove

Razorni potres koji je u utorak pogodio Hrvatsku, s epicentrom na području susjedne Sisačko-moslavačke županije, uzrokovao je štetu i na području Karlovačke županije, najviše na području grada Karlovca gdje je do kraja prošle godine prijavljeno više od 60 objekata koji su pretrpjele neku vrstu oštećenja, uglavnom privatnih.

PRIGODNI OPĆINSKI RADOVI Umirovljenicima podijelili 414 paketa

Riječ je o štetama uglavnom na starijim objektima u gradskim četvrtima Zvijezda i Banija gdje su oštećenja nastala na dimnjacima, krovištima te fasadama.

Pomoć će trebati dugotrajno

Javnoj vatrogasnoj postrojbi na raspolaganje se stavilo 16 dobrovoljnih vatrogasnih društava odnosno 70-ak dobrovoljnih vatrogasaca s područja Karlovca, a JVP aktivirala je još dvije smjene profesionalnih vatrogasaca za područje grada i dodatne autoplatforme privatnih poslovnih subjekata radi što bržih intervencija na krovovima. Njihov je angažman pohvalio i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić. Tijekom prošloga tjedna, pa i na Staru godinu, djelatnici Grada sa statičarima Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovca organizirano su obilazili javne objekte, prije svega vrtiće i škole, kako bi se sagledalo u kakvom su stanju te ustanove te može li se u njima raditi. Gradonačelnik Damir Mandić, izvijestio je da je za sada stanje dobro, oštećenja ima, ali nisu takva da bi zgrade bile izvan funkcije. Kazao je i da je iz jednog gradskog stana preseljena jedna obitelj te da joj je pronađen prikladan smještaj.

UREĐENJE ULICE PREDUVJET Projekt novog mezarja vrijedan je tri milijuna kuna

Do kraja 2020. godine na području grada Karlovca prijavljene su štete na 46 privatnih i 16 objekata javne namjene. Građani Karlovca svu nastalu štetu na svojim objektima mogu prijaviti do 7. 1. 2021. godine na broj telefona 628 118 ili na mail adresu potres@karlovac.hr, a obavezno treba priložiti obrazac koji se može preuzeti na www.karlovac.hr ili na porti gradske uprave Grada Karlovca u Banjavčićevoj ulici. Osim što saniraju štete u svom gradu, Karlovčani su se solidarizirali sa stradanjima mještana Siska, Gline, Petrinje i okolnih sela.

– Karlovac je posljednjih dana pokazao svoje veliko srce i hvala svima koji su se organizirali; od Crvenog križa do onih koji su i pojedinačno pomoć već dostavili u Petrinju i Glinu – kazao je gradonačelnik Mandić predajući pakete pomoći u sabirni centar u OŠ Grabrik, koje su sakupili svi zaposlenici gradske uprave stradalom stanovništvu Sisačko - moslavačke županije. Osim paketa pomoći, Grad je Crvenom križu iz proračunske pričuve uplatio 100.000 kuna za stradale u susjednoj županiji.
– Već smo u ponedjeljak, nakon prvog potresa, županu Sisačko moslavačke županije stavili na raspolaganja naša financijska sredstva i logističku podršku. U međuvremenu se u utorak dogodio veliki katastrofalni potres koji je pričinio štetu i kod nas u županiji, posebno u gradu Karlovcu. U dogovoru sa Stožerom civilne zaštite Karlovačke županije, odnosno prema uputama Vlade RH, odlučili smo da ćemo koordinirati pružanje pomoći – kazao je D. Mandić. 
Pozvao je sugrađane da imaju na umu da će ova nevolja ostaviti dugotrajne posljedice i pomoć će dugo biti potrebna.

LOKACIJSKA DOZVOLA Korak do realizacije nove ceste za naselje Nuncijata

– Pozivam sve da u koordinaciji s Crvenim križem grada Karlovca i narednih dana i tjedana, pa moram to reći i mjeseci koordiniraju svoju pomoć i budu na raspolaganju. Crveni križ će biti u koordinaciji s kolegama u Glini, Petrinji i Sisku i znat ćemo kakvu će pomoć tamošnje stanovništvo trebati – poručio je gradonačelnik Damir Mandić.

Izdvajanje sredstava

Prvi dio pomoći koju su prikupili članovi Crvenog križa iz čitave županije za Glinu će krenuti početkom tjedna. 
– U koordinaciji s ostalim Crvenim križevima iz naše županije, svi bi zajedno krenuli sa svojim donacijama i svojim vozilima, a u koordinaciji s ravnateljicom glinskog Crvenog križa. Pokušavamo koordinirati stvarno stanje i potrebe na terenu. Radit ćemo obiteljske pakete po kućama, a bazirat ćemo se na područje Gline. Bitno je da je sve koordinirano, da se zna tko što radi, tko gdje dostavlja pomoć kako se ne bi dogodilo da neki ljudi ne dobiju ništa. U svim društvima Crvenog križa u županiji prikupljeno je do kraja godine više od 10 tona hrane, od čega polovica u Karlovcu. Na ugroženo područje otišao je i tim za psihosocijalnu podršku Crvenog križa – kazala je Branka Hastor u ime karlovačkog Crvenog križa.

Gradonačelnik Mandić kazao je da je Grad Karlovac još krajem studenog odustao od vatrometa zbog posljedica pandemije koronavirusa, a sredstva za doček, vatromet, ali i Advent usmjerili su u povećanje iznosa za učeničke i studentske stipendije. Osim što je Grad Karlovac iz pričuve gradskog proračuna odvojio 100.000 kuna za pomoć stradalima u Sisačko-moslavačkoj županiji, u dogovoru s Općom bolnicom Karlovac u Gradu su osigurali i 100.000 kuna za nabavu monitora za vitalne funkcije budući da karlovačka Opća bolnica zbrinjava mnoge COVID bolesnike, pogotovo nakon potresa.