Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
UREĐENJE ULICE PREDUVJET

Projekt novog mezarja vrijedan je tri milijuna kuna

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
U planu je da do 2023. godine sve ulice u Gunji budi asfaltirane, ističe načelnik Općine Ante Gutić

U Općini Gunja kontinuirano se radi na saniranju i asfaltiranju cesta po naselju koje su godinama ostale ‘zaboravljene’ ili im je potrebna obnova.

LOKACIJSKA DOZVOLA Korak do realizacije nove ceste za naselje Nuncijata

Jedna od takvih je Ulica Dobriše Cesarića za koju je u tijeku izrada projektne dokumentacije. Prema riječima načelnika Općine Ante Gutića, u sklopu projekta mora se urediti i asfaltirati još 130 metara ulice te asfaltirati i urediti ugibalište površine oko 150 četvornih metara.

– Sve to potrebno je za lokacijsku dozvolu kako bi na novoj parceli mogli sagraditi novo muslimansko groblje (mezarje). Postojeće mezarje u Gunji je popunjeno i javlja se veliki problem kad je riječ o pokopu mještana islamske vjeroispovijesti – rekao je Gutić. Pojašnjava da je to preduvjet za zahtjev prema državi da Općini daruje zemljište. Posebno zahvaljuje Abdi Dediću, mještaninu Gunje koji živi u Austriji, a koji je pristao Općini za ovu namjenu darovati dio svoje privatne parcele. Prema najavama, projekt probijanja i asfaltiranja ove ulice trebao bi biti realiziran na proljeće ove godine, poslije čega bi se moglo krenuti i u gradnju i uređenje novoga mezarja. Procjene govore da je riječ o projektu vrijednome oko 3 milijuna kuna. Inače, prema posljednjem popisu stanovništva, u Gunji živi 29 posto Bošnjaka. Gunja je i naselje s najstarijom džamijom u Hrvatskoj koja je prošle godine obilježila 50 godina postojanja.

GRADNJA CESTE MOST-OSOJNIK Stvaraju se preduvjeti za širenje Grada i izgradnju nove stambene zone u Podbrežju

– Iz godine u godinu radimo na poboljšanju uvjeta života mještana Gunje. Kada sam 2017. godine postao načelnik Općine, imali smo 12 neasfaltiranih ulica. Do sada smo neke već asfaltirali, a do kraja ove godine planiramo asfaltirati 5 ulica. Bila bi to rekordna godina u Gunji kada je riječ o broju asfaltiranih ulica. U budućnosti nam preostaje asfaltirati još 5 ulica. Plan nam je do 2023. godine asfaltirati sve ulice u Gunji – rekao je Gutić.

Podsjetio je na neke ulice koje su bile neasfaltirane godinama pa su mještani, u vrijeme kišnih dana, na ulicu izlazili u čizmama i onda se preobuvali jer drukčije nisu mogli izaći. Posebno je bilo nezgodno djeci koja su išla u školu i morala se svakojako snalaziti da do škole dođu čista i suha.

RJEŠENJE ZA TAMARIĆE Nova cesta u Mokošici dobila pravomoćnu građevinsku dozvolu

– Kontinuirano radimo na poboljšanju uvjeta života naših mještana, a asfaltiranje i uređivanje ulica jedan je od načina da u tome i uspijemo – zaključio je Gutić.