Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
GRADNJA CESTE MOST-OSOJNIK

Stvaraju se preduvjeti za širenje Grada i izgradnju nove stambene zone u Podbrežju

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Povezivanje centra Grada prema Gornjim selima uključuje i gospodarski razvoj tog područja

Jedan od kapitalnih projekata Grada Dubrovnika, koji će obilježiti početak godine, jest završetak izgradnje ceste Most – Osojnik. Riječ je o spojnoj cesti koja će državnu cestu D8 od priključka na Mostu dr. Franje Tuđmana približiti Pobrežju i Osojniku, odnosno dubrovačkim Gornjim selima i tako stanovnicima ovog dijela grada višestruko skratiti pristup samom gradu.

POTPISAN UGOVOR Novi cjevovod u tri ulice općine Dubrava

Za medicinsko osoblje

Gradnja je započela prije godinu dana, rok za dovršetak je travanj ove godine, ali izvjesno je da bi po dinamici radova cesta mogla biti završena i prije roka. Ova cesta znači život za Gornja sela, ali i mogućnost daljnjeg širenje grada, koji je već dosegao svoje kapacitete izgradnje, ističu iz Grada Dubrovnika. Cilj je omogućiti preduvjete za stvaranje nove stambene zone na Pobrežju te izgradnju dvotračne ceste do Gornjih sela. Upravo na ovom dijelu planirana je i realizacija projekta kojim bi Grad za potrebe stambenog zbrinjavanja medicinskog osoblja i zaposlenika Opće bolnice Dubrovnik dodijelio zemljište za izgradnju stambenih objekta i potpuno ga komunalno opremio. Grad će financirati izradu projektne dokumentacije.

Povezivanje centra grada alternativnim koridorom prema Gornjim selima uključuje i gospodarski razvoj tog područja. Na Pobrežju je planirano je i uređenje Park ‘n’ Ride parkirališta, prvog takvog u Dubrovniku. Sustav će omogućiti prihvat većeg broja vozila i autobusa s ciljem rasterećenja prometnih gužvi.

S UMJETNOM TRAVOM Završena prva faza radova na terenu u Dubravi

– Ovo je iznimno važna cesta za razvoj i otvaranja novih perspektiva. Radimo i na cesti Osojnik – Ljubač, koja će biti dvotračna i doprinijet će revitalizaciji Gornjih sela. Cilj je završiti i cestu Mrčevo – Riđica, čime će se Gornja sela spojiti s Majkovima, što će osigurati alternativni pravac u slučaju nezgode na magistrali. Sve to osigurat će i turističku ponudu na Gornjim selima – rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Probijeno brdo

DRUŠTVENO KORISNI POSLOVI Vladinom mjerom zaposleno četvero ljudi

Cestovna investicija vrijedna je 47 milijuna kuna. Uz iskop na zahtjevnom dijelu padine brda rađeni su i veliki potporni zidovi te je bilo potrebno zaštititi pokos s gornje strane ceste. Ujedno je izrađen nogostup, oborinska odvodnja, postavljena ograda i javna rasvjeta cijelom dužinom. Cesta je dužine dva kilometra, od toga se jedan kilometar odnosi na rekonstrukciju postojeće ceste, a jedan kilometar ceste probijen je kroz brdo. Spojna cesta nedavno je i asfaltirana, a nakon dobivanja potrebnih suglasnosti bit će puštena u promet.