Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
ISKORAK U NOVIM DEMOGRAFSKIM MJERAMA

Klišani prvi u Splitskoj županiji dobili status roditelja odgojitelja

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Godinu je obilježilo potpisivanje tzv. „ugovora stoljeća“ za projekt sekundarne kanalizacije te izgradnju i poboljšanje vodoopskrbnog sustava za Bašiće, Klis Kosu, Majdan, Varoš i Megdan

Unatoč pandemiji i ostalim izazovima koje je donijela 2020. godina, Općina Klis u ovoj je godini realizirala nekoliko ključnih projekata, pri čemu je najveći fokus stavljen na set demografskih mjera.

ULICA BJELOŠEVCI Sanacija i asfaltiranje počinje već na proljeće

Općina izdvaja milijun kn

U studenom je načelnik Općine Klis Jakov Vetma uručio 11 rješenja o mjesečnoj novčanoj pomoći majkama odgojiteljicama, čime je Klis postao prva općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je uvela status roditelja odgojitelja. Iz općinskog proračuna za ovu je mjeru izdvojeno milijun kuna. Klis je postao i prva općina u županiji koja je uvela pomoć mladim obiteljima da po vrlo povoljnim uvjetima osiguraju zemljište za izgradnju obiteljske kuće.

– Unatoč brojnim poteškoćama koje nam je donijela ova godina, Općina Klis ušla je u razdoblje ostvarenja najvećih infrastrukturnih zahvata na ovom području. Trenutačno je u postupku javne nabave nekoliko javnih projekata u vrijednosti višoj od sto milijuna kuna. No, kao načelnik, najviše sam ponosan na demografske mjere, čija je provedba počela upravo ove godine jer, kao što sam to već nekoliko puta istaknuo, infrastrukturni projekti nemaju vrijednosti ako nemamo ljudi koji ih koriste. Sve što radimo mora biti za ljude, za očuvanje života i rada na ovom području – izjavio je načelnik Jakov Vetma.

Prošle godine u Klisu je započeo i projekt Prilika za rad, zahvaljujući kojem je za 40-ak starijih mještana osigurana pomoć u kući, a zaposlenje za sedam žena s područja Klisa. Općina je obnovila i uredila dječja igrališta u mjestima Broćanac, Dugobabe i Donja Rupotina. Radovi na projektu izgradnje igrališta i sportskog terena u Prugovu, vrijednog 5,7 milijuna kuna, počinju početkom 2021. godine. Izrađuje se projektna dokumentacija za izgradnju školske sportske dvorane u Klisu.

PRIGODNI OPĆINSKI RADOVI Umirovljenicima podijelili 414 paketa

Godinu je obilježilo potpisivanje tzv. „ugovora stoljeća“ za projekt sekundarne kanalizacije te izgradnju i poboljšanje vodoopskrbnog sustava za Bašiće, Klis Kosu, Majdan, Varoš i Megdan. Potpisan je i ugovor o izgradnji vodoopskrbnog sustava Vučevice. Inovativni model valorizacije i revitalizacije Tvrđave Klis, najpoznatijeg simbola Dalmatinske zagore, razvijan je i tijekom cijele 2020. Postavljena je ambijentalna i svečana akcentna rasvjeta, a turistička ponuda unaprijeđena je oživljavanjem povijesti srednjeg vijeka u sklopu besplatnih škola mačevanja i streličarstva. Općina Klis ove je godine dovršila sve potrebne radnje za izgradnju nove ljetne pozornice, obnovu Topničke vojarne i Malog kvartira te tretiranje vegetacije na tvrđavi. Radovi vrijedni 5,5 milijuna kuna počinju početkom 2021. godine. Nedavno su osigurana sredstva iz fondova EU za daljnje uređenje izletišta u dolini Rajčica.

Pomoć gospodarstvu

Općina je isplaćivala naknade za novorođenčad, osigurala je besplatne radne bilježnice za osnovnoškolce, a financiran je predškolski i školski odgoj za više od 500 djece. Prvi put u povijesti u Klisu su imali upis u jaslički program.

LOKACIJSKA DOZVOLA Korak do realizacije nove ceste za naselje Nuncijata

U suradnji sa ŽUC-om Split počele su pripreme za rekonstrukciju stare kliške ceste te uređenja Ulice Petra Kružića, od Rupotine do središta Klisa. Završeno je asfaltiranje cesta u Korušcama i Prugovu, kao i sanacija ulica na području Megdana i Mezanovaca. Postavljeno je 13 novih zelenih otoka. Nije se stalo ni s ulaganjima u udruge civilnog društva te su osigurana sredstva za obnovu Doma kulture Jozo Buliga, dok je DVD-u Klis odobren projekt koji će dodatno povezati mještane u lokalnoj zajednici.

Kako bi se ublažile negativne posljedice izazvane pandemijom koronavirusa, Općina Klis pravodobno je reagirala s mjerama za pomoć gospodarstvu i stanovnicima.