Izbornik
Naslovnica Gradovi Slavonski Brod
Slavonski Brod

Centar grada dobit će suvremeno oblikovanu i uređenu pješačku zonu

Slavonski Brod
Foto: Ivica Galović/PIXSELL 20.11.2023., Slavonski Brod - Radovi na rekonstrukciji pjesacke zone u Starcevicevoj ulici u sredistu grada. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Gotovo 2 milijuna eura vrijedni radovi na rekonstrukciji Starčevićeve i Zajčeve ulice teku planiranom dinamikom, a trebali bi se završiti do 22. srpnja ove godine

Radovi na rekonstrukciji pješačke zone u ulicama Ante Starčevića i Ivana pl. Zajca u središtu Slavonskog Broda napreduju prema planu s ciljem modernizacije i poboljšanja života građana.

Nakon uspješno dovršene rekonstrukcije kanalizacijske mreže koju je izvela tvrtka Vodovod, projekt je sada usredotočen na završne infrastrukturne radove. Kada oni budu gotovi, dijelovi dviju ulica u staroj gradskoj jezgri bit će pretvoreni u suvremeno oblikovanu i uređenu pješačku zonu prilagođenu potrebama građana i stanara.

Stop automobilima

U Zajčevoj ulici završena je izrada tamponskog sloja prometnice te je postavljena oborinska odvodnja. Izrađeni su temelji za novu javnu rasvjetu i postavljeni rasvjetni stupovi, a uređena je i kolno-pješačka površina pješačke zone. U zapadnom dijelu Starčevićeve ulici, od Korza prema raskrižju sa Zajčevom, također je završena izrada tamponskog sloja. Spojena je oborinska odvodnja, izrađeni su temelji za novu javnu rasvjetu na stupovima, postavljeni rasvjetni stupovi i uređena kolno-pješačka površina pješačke zone.

– Radovi napreduju dobro. Zapadni dio Starčevićeve praktično je završen. Još se uređuju dijelovi oko fasada. Postavljena je rasvjeta, urbani mobilijar s klupama je stigao i bit će postavljen kad se završe radovi. U istočnom dijelu ulice počinje se s opločavanjem i postavljaju se temelji za rasvjetu. Velik posao odradio je Vodovod koji je postavio novu kanalizaciju i nove priključke za kanalizaciju i vodu. Bilo je dosta posla, ali nadam se da će sve biti završeno na vrijeme – izvijestio je gradonačelnik Mirko Duspara u emisiji Radio Broda.

U pješačkoj zoni u Starčevićevoj ulici više neće biti dopušten promet automobilima, što će se osigurati uz pomoć hidrauličnih stupića. U Gradskoj su upravi odlučili stati na kraj bahatim i neodgovornim vozačima koji su pješačku zonu koristili kao prometnicu i time ugrožavali pješake te dobrim dijelom uništili pločnik.

– Taj dio Starčevićeve nije predviđen za promet. Tu je pješačka zona i tako mora biti. Dostava se može obavljati kolicima, dok stanari okolo imaju parkinge i mislim da tu ne bi trebalo biti problema. Ako želimo sačuvati ulicu, moramo zaustaviti promet. Iznimno, ulaz će biti dopušten vozilima žurnih službi – istaknuo je Duspara.

Nova javna rasvjeta

Podsjetimo, ugovor o rekonstrukciji pješačke zone u Starčevićevoj i Zajčevoj ulici potpisan je 12. rujna pošle godine s tvrtkom Hidroing iz Varaždina. Površina obuhvata radova iznosi 2.949 četvornih metara, a u sklopu rekonstrukcije ugovoreno je i postavljanje nove javne rasvjete u duljini od 400 metara.

Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije pješačke zone iznosi 1,963.182,04 eura s PDV-om, a rok za izvođenje radova je 22. srpnja ove godine.

Navijači su zdušno bodrili vatrene, ali zbog slabe igre i uvjerljivog (0:3) poraza naše reprezentacije priželjkivano je slavlje, nažalost, izostalo Trg u znaku "kockica" Brođani pratili vatrene putem velikog videozida na Korzu storyeditor/2024-06-14/ljeto_u_Brodu.jpg Otvorene prijave za sedmi Brodski ljetni kamp Nezaboravni ljetni praznici uz sport, zabavu i edukaciju Plaža Dubovica Hvar U devet skupina Brodski učenici ljeto će provesti na Hvaru