Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
SAMOBOR

Centar za starije osobe prijavljen na fondove EU

Foto: Samobor
Centar će imati 62 smještajna kapaciteta, a pružat će usluge smještaja starijih osoba, dnevnog boravka, psihološkog savjetovanja, fizikalne terapije, pomoći u kući te druge usluge

Gradu Samoboru izdana je građevinska dozvola za početak gradnje Centra za starije osobe u Samoboru. Projekt, koji se realizira u suradnji s Crvenim križem Samobor, prijavljen je za financiranje iz fondova EU i sada se čeka pozitivan odgovor. Vrijednost projekta procijenjena je na 5,7 milijuna eura, a očekuju se bespovratna sredstva u iznosu od 5,5 milijuna eura.

Cjelovita skrb

Centar će imati 62 smještajna kapaciteta, a pružat će usluge smještaja starijih osoba, dnevnog boravka, psihološkog savjetovanja, fizikalne terapije, pomoći u kući te druge usluge.

Imajući u vidu važnost integrirane cjelovite skrbi, Centar će svojim radom izravno doprinositi i procesima deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije ponudom širokog spektra izvaninstitucionalnih usluga za minimalno 131 korisnika starije životne dobi. Za potrebe pružanja usluga izvan objekta Centra, putem Projekta bit će nabavljena dva vozila.

Uz pružanje institucionalnih i izvaninstitucionalnih usluga, Centar će dodatno ojačati cjelovitost skrbi kroz osiguravanje primarne zdravstvene zaštite u sklopu objekta.

Osim toga, uspostavom Centra za starije osobe stvorit će se 35 novih radnih mjesta čime se postiže pozitivni socio-ekonomski utjecaj na razini cijele zajednice.

Objekt će se nalaziti na ulazu u Malu Rakovicu, a očekuje se da će se primijeniti najsuvremeniji dizajn, oprema, tehnologija i materijali s ciljem ostvarivanja dugotrajne energetske učinkovitosti najviše razine te pružanja iznimne udobnosti i visoke razine usluge korisnicima.

Briga o umirovljenicima

– Iznimno me veseli da smo u suradnji s Crvenim križem Samobor uspjeli napraviti ovaj projekt koji smo prijavili na financiranje iz fondova EU i očekujemo bespovratna sredstva. Vjerujem da će njegova realizacija uvelike doprinijeti kvaliteti života stanovnika treće životne dobi zahvaljujući uslugama i sadržajima koje će nuditi Centar za starije osobe. Ovo je izrazito velik korak za Samobor i za sve njegove umirovljenike. Briga o umirovljenicima naša je dužnost pa se trudimo raznim mjerama skrbiti se o njima kao jednoj od najranjivijih skupina naših građana. Grad Samobor u svom proračunu osigurava sredstva za isplatu uskrsnica i božićnica umirovljenicima s primanjima do 305,26 eura, subvencioniramo im i prijevoz, osiguravamo i sredstva za kupnju ogrjeva, a tu su i jednokratne naknade za one socijalno ugrožene. Podsjećam da je u tijeku isplata uskrsnica umirovljenicima, osobama s invaliditetom i nezaposlenim građanima, stoga ih sve pozivam da ih preuzmu do 8. travnja u poslovnici FINE u Samoboru. Grad Samobor potpomaže i programe Udruge umirovljenika grada Samobora za razne programe i aktivnosti koje provode – izjavila je gradonačelnica Petra Škrobot.

Nj. E. Richarda Rodgersa oduševili turistički i poduzetnički potencijali grada Veleposlanik Australije u nastupnom posjetu Samoboru SAMOBOR Dvorane Bogumil Toni, Samobor i Rude zasjale modernom LED rasvjetom SAMOBOR Sanira se kanalizacija, uređuje "betonka" i gradi staza za pješake