Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
SAMOBOR

Dvorane Bogumil Toni, Samobor i Rude zasjale modernom LED rasvjetom

Foto: Samobor
Rasvjeta je ugrađena po najnovijim normama koje se moraju ispuniti prema pravilima Europske rukometne te Europske košarkaške federacije kako bi se omogućili TV prijenosi uživo

Tri sportske dvorane u Samoboru odnedavno imaju novu LED rasvjetu: Sportska dvorana Rude, Sportska dvorana Samobor i Sportska dvorana OŠ Bogumila Tonija, a što će doprinijeti uštedi električne energije te kvalitetnijim uvjetima za odigravanje utakmica. U tim dvoranama samoborski sportaši ostvaruju iznimne rezultate, primjerice u sportskoj dvorani OŠ Bogumila Tonija svoje utakmice igra ženski rukometni klub Lavice Samobor koji nastupa u 2. Hrvatskoj rukometnoj ligi – zapad, a u Sportskoj dvorani Rude Rukometni klub Rudar nastupa u Premijer Hrvatskoj rukometnoj ligi.

Dotrajali reflektori

U Sportskoj dvorani Samobor odigravaju se košarkaške utakmice Prve muške lige, a domaćin je prvoligaški klub KK Samobor. Stanje rasvjete u sportskim dvoranama bilo je jako loše s obzirom na to da je rasvjeta bila izvedena od starih metalhalogenih reflektora 400 W koji su se često kvarili, popravci su bili izuzetno skupi, rezervni dijelovi često nedobavljivi ili teško dobavljivi, sigurnost rasvjete za vrijeme utakmica loša, a potrošnja struje od rasvjete u dvoranama bila je vrlo velika što je stvaralo Ustanovi SOS velike troškove.

– Kako bi Ustanova dugoročno riješila probleme visokih troškova održavanja postojeće stare i neadekvatne rasvjete, smanjila trošak električne energije, osigurala nastavak natjecanja pod pokroviteljstvom Europske rukometne, odnosno Europske košarkaške federacije te osigurala korisnicima dvorane kvalitetno i sigurno osvjetljenje dvorana, Ustanova Sportski objekti Samobor planirala je zamijeniti dio svjetiljki. No sredstva nisu bila dovoljna za realizaciju investicije zamjene postojeće rasvjete novom LED rasvjetom u svim dvoranama kojima Ustanova upravlja. Grad Samobor, osnivač Ustanove, prepoznao je važnost, isplativost i svrhovitost projekta te je osigurao ustanovi dodatna financijska sredstva za realizaciju projekta u cijelosti – u sve tri dvorane. Zahvaljujem Gradu Samoboru na potpori u realizaciji ovog važnog projekta – izjavila je ravnateljica Ustanove SOS Maja Biondić.

Svjetski standardi

Nakon provedbe navedenog projekta, sportske dvorane Grada Samobora koje su na upravljanju u Ustanovi Sportski objekti Samobor, opremljene su LED rasvjetom po najnovijim svjetskim standardima i normama koje LED rasvjeta mora ispuniti prema pravilima Europske rukometne, odnosno Europske košarkaške federacije i zadovoljiti uvjet kako bi se omogućili TV prijenosi. LED svjetiljke imaju visok stupanj zaštite od mehaničkog oštećenja budući da se u dvoranama uglavnom odvijaju natjecanju sportova s loptom. LED rasvjeta je proizvedena u Europskoj uniji i ima CE certifikat.

Jamstveni rok za navedenu LED rasvjetu je pet godina za koje vrijeme Sportski objekti Samobor neće imati dodatnih troškova za održavanje i popravke LED rasvjete.

LED rasvjeta koja je ugrađena treba ostvariti znatne uštede, osobito u situaciji najave visokih tržišnih cijena električne energije.

ZAPREŠIĆ Za obnovu zgrade suda i gruntovnice izdvojit će se 4,34 milijuna eura I ove godine Grad Popovača osigurao isplatu uskrsnica Novčanu potporu od po 40 eura dobit će oko 700 stanovnika POPOVAČA Novo električno vozilo za prikupljanje otpada i čišćenje