Izbornik
Naslovnica Gradovi
Karlovac je jedan od devet gradova u Hrvatskoj koji nosi titulu Grad za mlade

'Certifikat bi nam trebao biti poticaj da snažnije podržavamo i razvijamo poduzetništvo mladih'

1/2
Foto: Grad Karlovac
Za tri godine, kad slijedi evaluacija, prema svim kriterijima Grad mora imati više bodova nego sada

Karlovac je jedan od devet gradova u Hrvatskoj koji nosi titulu Grad za mlade u razdoblju od 2021. do 2024. godine. Udruga gradova certifikat ove godine dodjeljuje prvi put, a partneri u njegovoj dodjeli su Središnji državni ured za demografiju i mlade, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Mreža mladih Hrvatske i Savez društava „Naša djeca“. Da bi dobio titulu, Karlovac je morao zadovoljiti visoke kriterije.

za projekt KAkvart osigurano 750.000 kuna U pet godina u karlovačkim četvrtima realizirano 107 projekata vrijednih 3,5 milijuna kuna

Uvjeti prijave

– Uvjeti za prijavu bili su da imamo osnovan Savjet mladih, da smo potpisnici Europske povelje o lokalnom radu s mladima i da je osnovana radna skupina te da se komunikacija provodi samo s jednom osobom. Postupak certificiranja pak provodio se evaluacijom kvalitete lokalnog rada politika za mlade u osam područja. To su participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje. Svaku iznesenu mjeru moralo se potkrijepiti, ona nije mogla biti planirana, morala je biti minimalno šest mjeseci u provedbi i morali smo je dokazati dokumentima. Dodatni uvjet zbog kojeg nam je ovo velik uspjeh i zbog čega smo ponosni bio je taj da smo, s obzirom na klasifikaciju gradova, ušli u kategoriju grada iznad 35.000 stanovnika i morali smo ostvariti minimalno ukupno 80 posto standarda – kazala je Davorka Radović, koordinatorica Radne skupine za izradu prijave.

Svi projekti koje Grad Karlovac provodi sam ili u suradnji s nizom udruga, a povezani su s poboljšanjem uvjeta života i rada mladih, valorizirani su pri donošenju ove odluke. Od niza edukacija, školovanja, traženja posla za mlade koje provode udruge, preko potpora koje Grad daje za mlade poduzetnike ili poljoprivrednike, činjenice da Grad ima posebnu listu za mlade za dodjelu gradskih stanova pa do toga da su obnovljeni vrtići i sagrađen jedan novi na periferiji grada te niza drugih. Svi konkretni programi koji se provode već godinama pridonijeli su da Karlovac ima titulu Grad za mlade.

PROMJENA VREMENA Gusti snijeg prekrio karlovačke parkove i prometnice

Davorka Radović dodala je da to što su dobili titulu neće biti naglašeno samo tablom na ulazu u grad, nego će grad dobiti i jednu novost.

– Radit ćemo grafit na jednoj lokaciji u gradu koji će sadržavati obvezni logo Grada za mlade, ali bit će oslikani i neki lokalni detalji, slike s našim lokalnim street artistima – dodala je koordinatorica Davorka Radović.

Gradonačelnik Damir Mandić smatra da je certifikat potvrda dobrog rada, ali i poticaj za daljnji rad.

– To što smo uspjeli ispuniti svih osam postavljenih kriterija potvrđuje da smo s programima za mlade koje provodimo u Karlovcu pogodili bit. Ovaj certifikat traje tri godine, tada opet ide evaluacija i jako je bitno da prema svim kriterijima imamo za tri godine više bodova nego što smo ih imali sada. Dakle, sve one programe koji nisu bili najbolji, odnosno koje možemo razvijati, moramo dignuti na razinu više. Osobno, posebno mi je drago i važno da nam je od svih kriterija kao najbolji primjer dobre prakse istaknuta potpora u poduzetništvu, odnosno poljoprivredi, gdje smo mlade stavili kao posebnu kategoriju. Držim da je to jedna dodana vrijednost i, gledamo li ovaj certifikat u nekom širem društvenom kontekstu, onda bi nas on trebao potaknuti da generalno potičemo i razvijamo svijest o poduzetništvu mladih ljudi, odnosno da hrabrimo mlade ljude da krenu putem privatnih kreativnih inicijativa. Isto tako, posebna vrijednost ovog certifikata ono je što svi u Karlovcu znamo, da imamo zaista kvalitetnu scenu civilnog društva – smatra D. Mandić.

Unatoč pandemiji i krizi u poslovanju, broj obrta u gradu je u porastu Grad Karlovac s milijun kuna pomaže malim poduzetnicima da lakše organiziraju poslovanje

Kvaliteta škola

Zahvalio je gradonačelnik svima u gradu Karlovcu koji su na bilo koji način u kontaktu s mladima.

– Istaknut ću srednje škole u gradu, odnosno Veleučilište, koje su jednim formalnim načinom ipak podignule razinu ili drže jako visoku razinu svojih usluga. Karlovačke srednje strukovne škole, Gimnazija kao i Veleučilište vjerojatno su među najboljima u Hrvatskoj i to je kvaliteta na kojoj mi u Karlovcu možemo u budućnosti graditi sve svoje planove – smatra gradonačelnik Damir Mandić.