Izbornik
Naslovnica Gradovi
Unatoč pandemiji i krizi u poslovanju, broj obrta u gradu je u porastu

Grad Karlovac s milijun kuna pomaže malim poduzetnicima da lakše organiziraju poslovanje

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Najtražnije potpore one su za početnike i za proizvodnju, a potpore za početnike kreću se od 20.000 do 25.000 kuna

Grad Karlovac i ove je godine osigurao potpore male vrijednosti za mikro i male poduzetnike. Ukupno je u proračunu za tu namjenu osigurano oko milijun kuna za sve djelatnosti, a iznos će se rebalansom vjerojatno i povećati s obzirom na velik interes. Poduzetnicima je na raspolaganju sedam mjera.

PREDSTAVLJENA ISKUSTVA POLAZNIKA PROJEKTNOG PILOT-PROGRAMA ZA PODUZETNIKE Od ideje do poslovnog modela uz potporu

Sufinanciranje zakupa

– Imamo novu potporu koja se odnosi na jačanje konkurentnosti i na koju se mogu javiti poduzetnici iz bilo koje djelatnosti. Potpora za subvencioniranje kamata na kredite za tekuću likvidnost je popularna i razlikuje se od onih koje daju država i županija. Tu su i potpore poduzetnicima za promociju i brendiranje proizvoda i usluga, potpora za edukaciju, zatim za sufinanciranje troškova zakupa poslovnog prostora. To je isto nova potpora i njome smo nastojali ujednačiti poduzetnike koji se nalaze u privatnim prostorima s poduzetnicima koji su u nešto povoljnijem položaju jer se nalaze u državnim i gradskim poslovnim prostorima – objasnila je Andrea Vrbanek, gradska savjetnica za gospodarstvo. Kazala je da se potpore kreću od 20.000 do 25.000 kn za poduzetnike početnike do 30.000 kn za proizvodnju i IT djelatnosti.

– Za svaku potporu propisani su posebni kriteriji. Proteklih godina najtraženija potpora bila je za poduzetnike početnike i za proizvodnju. Velik broj korisnika bio je i za potporu za nabavu dezinfekcijskih sredstava potrebnih zbog epidemioloških mjera, za koju se priznaje 100 posto troška – dodala je A. Vrbanek.

Potpore Grada ne isključuju jedna drugu, tako da kroz više mjera poduzetnik može primiti potpora u iznosu do 50.000 kuna.

Na Gradskom vijeću donesene još neke mjere u vrijeme pandemije i odluke o pomoći Grad je ugostitelje oslobodio plaćanja komunalne naknade i naknade za uređenje voda, poreza na potrošnju, a pomoć stiže i stanarima zgrada

Zahtjevi za ove gradske potpore zaprimaju se isključivo preko online aplikacije, a obrađuju se po redoslijedu zaprimanja, a smatraju se predanima kada je priložena sva potrebna dokumentacija koju poduzetnik mora dati. Taj je sistem predaje zahtjeva uveden lani i pokazao se, kažu u Gradu, jako dobrim jer se povećala brzina i transparentnost obrade zahtjeva. Potpore će se isplaćivati do 30. studenog ili do utroška sredstava predviđenih u proračunu.

Produljenje odluke

Gradonačelnik Damir Mandić istaknuo je značaj potpora za početnike, prvenstveno za mlade poduzetnike, te potpora za subvencioniranje kamate na kredite.

– Kroz razgovor s obrtnicima znamo da im je u ovo vrijeme jako zahtjevno organizirati poslovanje. Stoga subvencije na kredite dajemo za tekuće poslovanje, što do sada nismo imali, pa sam uvjeren da je poduzetnicima to od pomoći kod organizacije poslovanja. Potpore su nam usuglašene s udruženjima obrtnika na razini grada i županije, tu imamo suglasje i vjerujem da je učinkovito. Odluku Grada o podršci i pomoći obrtnicima i malim poduzetnicima vezano uz posljedice pandemije, koju smo donijeli u prosincu, produžit ćemo na travanj i svibanj. Tu se prije svega radi o oslobađanju plaćanja zakupnina za javne površine u vlasništvu Grada Karlovca te oslobađanja plaćanja komunalne naknade za one za one kojima je bio djelomično ili potpuno onemogućen rad. Svjesni smo da ova oslobađanja mogu pridonijeti očuvanju radnih mjesta, a to nam je glavni cilj. Nadamo se da će se za mjesec-dva poslovna situacija stabilizirati i da ćemo se vratiti redovnom poslovanju jer je riječ o prihodu većem od milijun kuna u proračunu koji onda vraćamo kroz potpore poduzetnicima – kazao je gradonačelnik Mandić.

Nova mjera za razvoj gospodarstva U proračunu osigurano 300.000 kuna za poticanje startup poduzetništva

Grad Karlovac, podsjetila je savjetnica A. Vrbanek, mimo ovih potpora poduzetnicima pomaže i drugim mjerama kao što je obračun komunalnog doprinosa koji je za proizvodne djelatnosti 0 kn zbog kojeg je Karlovac postao konkurentniji kod odabira lokacije za izgradnju novih poslovnih objekata. To se posebno pokazalo kod prodaje parcela u PZ Mekušje.

Po podacima Obrtničke komore, usprkos koroni i otežanom poslovanju, broj obrta je u Karlovcu porastao.