Izbornik
Naslovnica Gradovi
PREDSTAVLJENA ISKUSTVA POLAZNIKA PROJEKTNOG PILOT-PROGRAMA ZA PODUZETNIKE

Od ideje do poslovnog modela uz potporu

Foto: GRAD DUGA RESA
U godinu dana zaposlene četiri osobe i pokrenuta nova tvrtka

U Gradskoj vijećnici Duge Rese održano je druženje i prezentirana su iskustva jedanaest lokalnih društvenih poduzetnika, polaznika projektnog pilot-programa za potporu društvenom poduzetništvu pod nazivom Interreg DelFin. Cilj projekta, u kojemu je Duga Resa partner s još tri lokalne sredine iz Njemačke, Mađarske i Italije jest promovirati društveno poduzetništvo u ruralnim regijama Europske unije. Tijekom provođenja projekta u godini dana zaposlene su četiri nove osobe i pokrenuta je nova tvrtka.

DUGA RESA Reciklažno dvorište za besplatno odlaganje 40 vrsta otpada

Poslovna ideja kojom se uz profit ostvaruje i pozitivni društveni utjecaj, to je bio jedini kriterij odabira polaznika za program potpore. Polaznike poduzetnike se kroz edukacije osnaživalo da svoju poduzetničku ideju pretvore u poslovni model koji će potom uspješno realizirati na tržištu, a ujedno je to bila prilika za razmjenu iskustava.

U prethodnoj fazi projekta održani su brojni treninzi, mentorstva, edukacije o pokretanju crowdfunding kampanje, te razvijeni alati podrške koje društveni poduzetnici mogu primijeniti u svojoj sredini. U sljedećim fazama Interreg DelFin projekta predviđeni su održavanje seminara za jačanje kapaciteta zaposlenih u lokalnoj upravi i suradnja s nacionalnim financijskim institucijama.

SPORTSKO-REKREATIVNI CENTAR U ČEPINU Od livade do fitnessa, parka za pse...

– U Dugoj Resi težimo stvarati društvo znanja te poticati ideju cjeloživotnog učenja koje nije samo ideja nego i nužna potreba. Projekt DelFin se pokazao kao odlična prilika da postojeći poduzetnici steknu neka nova znanja, a istovremeno da se i odvaže potpuni početnici u poduzetničkom svijetu. Projekt je tako pratio trendove u edukacije poduzetnika i njihovo sazrijevanje – kazao je gradonačelnik Tomislav Boljar i dodao da ga veseli što u Dugoj Resi ovog proljeća otvaraju dugoočekivani lokalni inkubator.

Najavljena je i dvodnevna Impact konferencija koja će se održati 27. i 28. travnja u online izdanju. Bit će to prilika za umrežavanja dionika koji zagovaraju i vjeruju da ekonomija 21. stoljeća mora promišljati i o utjecajima na zajednicu u kojoj djeluje. Konferenciji se može priključiti registracijom na www.impactconference.net