Izbornik
Naslovnica Gradovi Duga Resa
DUGA RESA

Reciklažno dvorište za besplatno odlaganje 40 vrsta otpada

1/2
Foto: Duga Resa
U ograđenom dvorištu, dostupno građanima, opremljeno obilježenim kontejnerima

Duga Resa dobila je reciklažno dvorište u kojem se besplatno može odlagati čak 40 vrsta otpada pa tako građani mogu odlagati razni glomazni otpad, kemijski otpad, fluorescentne cijevi, metal, staklo, plastiku, papir, karton, elektronički otpad, akumulatore i baterije, odjeću i tekstil, citotoksike i citostatike, stare lijekove i drugo. Upravo dostupnost svim građanima, kao i brojnost kontejnera i to što su pomno obilježeni, bit će od velike koristi. Riječ je o ograđenom prostoru, dvorištu koje se nalazi na Trgu sv. Jurja, a kako bi se spriječile eventualne zlouporabe u korištenju, određen je i način odlaganja. Naime, svatko će morati pokazati osobnu, a u razdoblju od 6 mjeseci fizička osoba moći će odložiti do 200 kilograma građevinskog otpada, potom istu količinu otpada koji ima azbest te papire i kartone. Što se tiče elektroničkih uređaja, moći će se odložiti do 100 kilograma, plastike do 20 kg, a ostataka boja, lijekova, lakova i sličnog do 10 kilograma.

„TEBE GRADE PJESMOM GRADIM“ Humanitarna akcija klape Kvirin iz Siska

Povećano odvajanje

Glomazni otpad bit će ograničen na količinu od 3 kubna metra. Veće će se količine naplaćivati, a otpad će moći zbrinjavati i tvrtke. Reciklažno dvorište u nadležnosti je tvrtke Čistoća Duga Resa d.o.o.

– Tvrtka također provodi i sustav odvajanja reciklabilnog otpada na kućnom pragu. Taj model već daje dobre rezultate pa se zbog toga povećalo odvajanje plastike za četiri, a papira za dva puta u odnosu na prošlu godinu. Uvjerena sam da će rezultati biti sve bolji iz godine u godinu – kazala je Josipa Škrtić Pucarević, direktorica tvrtke Čistoća Duga Resa.

PROGLAŠENA NEUPORABLJIVOM Za novu školu u Dubranecu Fina daje milijun kuna

Uređenje reciklažnog dvorišta stajalo je 2,5 milijuna kuna. – Sufinancirano je europskim sredstvima, odnosno 85 posto su europska sredstva, a 15 posto su naša lokalna, odnosno sredstva Čistoće. U nešto malo manje od dvije godine Čistoća i Grad Duga Resa uložili su oko 6,7 milijuna kuna u nabavu opreme, odnosno u sustav za odvojeno prikupljanje otpada dvama kamionima koja su već nabavljena i trećim koji će biti isporučen u srpnju. Ovo je dobar primjer da se sa svojim sredstvima i vizijom o tome kako želimo unaprijediti način života može puno toga u kratkom vremenu napraviti – kazao je Tomislav Boljar, gradonačelnik Duge Rese.

Besplatni komposteri

Dodao je da će prvih tisuću korisnika koji dođu u reciklažno dvorište dobiti reciklabilnu vrećicu. Osim toga, nabavljeno je i 350 kompostera koji se besplatno stavljaju na raspolaganje građanima koji žive u kućama kako bi sami mogli proizvoditi kompost za potrebe svojih vrtova.