Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Nova mjera za razvoj gospodarstva

U proračunu osigurano 300.000 kuna za poticanje startup poduzetništva

Foto: Branimir Bradarić
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima je predstavio najnoviji javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora

Tijekom proteklih godina Vukovar je postao grad prepoznatljiv po raznim mjerama kojima je cilj razvoj gospodarstva i rast broja zaposlenih. Brojni poduzetnici prepoznali su te mjere, što govore i brojevi zaposlenih i novih obrta otvorenih na području grada.

Nakon lanjska 2,3 milijuna noćenja, Vir u iščekivanju gostiju Očekuje se još jedna dobra turistička sezona na otoku koji je destinacija nekretninskog turizma

Biraju se tri najbolje ideje

Slijedom toga gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima je predstavio najnoviji javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora, prvi ovoga karaktera, a namijenjen poticanju startup poduzetništva na području Grada Vukovara. Govoreći o novoj mjeri, koja se ove godine uvodi prvi put, Penava je rekao da je cilj ove mjere motivirati mlade poduzetnike s kvalitetnim i dobrim idejama.

– Ova mjera osmišljena je upravo radi njih, a naš interes je, kao i uvijek, pomoći razvoju gospodarstva, stvoriti dodanu vrijednost i otvoriti nova radna mjesta za građane Grada Vukovara – rekao je Penava i pozvao poduzetnike da se sa svojim inovativnim idejama prijave na javni poziv.

Dodao je da je svrha dodjele potpora, prema ovom javnom pozivu, poticanje startup poduzetništva, stvaranje stimulativnog okruženja za razvoj poduzetništva, afirmacija novih poduzetničkih ideja, kao i poticanje startup poduzeća u daljnjem razvoju. Za ovu mjeru u gradskom proračunu osigurano je 300.000 kuna, a dodijelit će se u iznosu od po maksimalno 100.000 kuna za tri najperspektivnije i najkvalitetnije poslovne ideje.

Zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić objasnila je kako se na javni poziv mogu javiti ne samo tvrtke nego i fizičke osobe koje još uvijek nemaju osnovanu tvrtku ni obrt.

ČISTI OTOK Za kupnju dva kamiona 1,5 milijuna kuna

– Ako se potpora odobri takvoj osobi, ona će dobiti rok od mjesec dana da otvori tvrtku nakon čega se potpisuje ugovor. U roku od šest mjeseci primatelj potpore mora potrošiti sredstva koja su namijenjena za konkretne troškove sukladno poslovnom planu – rekla je Mujkić.

Dodala je da odabrani poduzetnici u roku od jedne godine svoju uslugu ili proizvod moraju staviti na tržište te imati minimalno jednu zaposlenu osobu. Pri tome tvrtka svoje poslovanje mora održati minimalno dvije godine.

– Cilj nam je potaknuti mlade poduzetnike koji su nam se javljali sa zanimljivim i inovativnim poslovnim idejama, no često bez potrebnih financijskih sredstava, odnosno početnog kapitala – istaknula je Mujkić.

Poziv otvoren do 19. travnja

Objašnjavajući postupak ocjenjivanja pristiglih prijava, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić rekla je da će nakon pregleda svih administrativno-tehničkih uvjeta povjerenstvo od pet članova evaluirati prijave.

– Pri tome će ocjenjivati koji je problem koji prijavitelj želi riješiti, po čemu se njihova usluga ili proizvod razlikuje u odnosu na već postojeće na tržištu, zašto bi kupci trebali izabrati tu uslugu, imaju li potencijalne kupce ili se tek probijaju na tržištu, kako će realizirati ideju, imaju li već znanja i tim ljudi, koji su njihovi očekivani planovi i prihodi od prodaje proizvoda ili usluge i slično – rekla je Grubišić.

POTPISIVANJE Sporazum o financiranju HGSS-a

Dodala je da oni koji u prvoj fazi ocjenjivanja od maksimalnog broja bodova ostvare 50% ulaze u sljedeću fazu ocjenjivanja gdje mogu prezentirati svoju ideju, nakon čega se donosi odluka o tri najbolje ideje. Prihvatljivi troškovi za koje se potpora dodjeljuje su svi oni koji se inače financiraju putem sličnih mjera Grada Vukovara poput nabave opreme i strojeva, konzultantske i mentorske podrške u razvoju i promociji, izrada promidžbenih materijala te mnogi drugi. Javni poziv bit će otvoren do 19. travnja 2021. Javni poziv i obrasci za podnošenje zahtjeva bit će dostupni na web-stranici Grada Vukovara (www.vukovar.hr) ili u gradskom Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju.