Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
ČISTI OTOK

Za kupnju dva kamiona 1,5 milijuna kuna

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Kamioni će služiti za odvojeno prikupljanje otpada

Vozni park virskog općinskog poduzeća Čisti otok uskoro će biti bogatiji za dva nova vozila za odvojeno prikupljanje otpada približne vrijednosti 1,7 milijuna kuna.

Nakon lanjska 2,3 milijuna noćenja, Vir u iščekivanju gostiju Očekuje se još jedna dobra turistička sezona na otoku koji je destinacija nekretninskog turizma

Gotovo cijeli ovaj iznos Čisti otok dobit će iz Kohezijskog fonda na temelju odobrenja i pozitivno riješene prijave projektnog prijedloga nabave komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada. Investicija virskog općinskog poduzeća iznosit će oko 260.000 kuna, dok će najveći dio sredstava (1,474.648 kuna) Čisti otok dobiti od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, odnosno Uprave za programe i projekte Europske unije, europske i međunarodne poslove, izvijestili su iz virske lokalne uprave.

– Ugovor ćemo dobiti najkasnije za 45 dana, dok bi kamioni oko lipnja mogli biti kod nas. Kupit ćemo posebno dizajnirane kamione za odvojeno prikupljanje otpada, plastike i papira, što s vozilima iz našeg voznog parka sada ne možemo istovremeno izvoditi – kaže direktor Čistog otoka Marino Radović, potvrđujući važnu investiciju koja dolazi u ovo komunalno poduzeće.

Kamioni će imati dva spremnika, jedan za papir od dva do tri kubika i ostatak za plastiku.

POTPISIVANJE Sporazum o financiranju HGSS-a

– Sada ćemo efikasnije prikupljati i istovremeno odvajati otpad. Do kraja ove godine još ćemo građanima podijeliti kontejnere za papir i plastiku – dodaje direktor Radović.

Dosad su Virani razdvajali otpad u koloriranim vrećicama koje su se kupile dva puta tjedno po zonama, a nakon što se podjele kontejneri za papir i plastiku, građani će biti u obvezi i mogućnosti razvrstavati otpad. Kontejneri su već u rukama Čistog otoka, ali do podjele građanima doći će tek nakon što se dobiju kamioni za odvojeno prikupljanje otpada. Razdvajanjem otpada u kontejnere i samo će prikupljanje biti puno jednostavnije, efikasnije te u skladu s najvišim ekološkim standardima.