Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
za projekt KAkvart osigurano 750.000 kuna

U pet godina u karlovačkim četvrtima realizirano 107 projekata vrijednih 3,5 milijuna kuna

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Gradonačelnik Mandić istaknuo je dodatnu vrijednost projekta koju daju druženje i volontiranje

Šestu godinu zaredom Grad Karlovac raspisuje natječaj za projekt KAkvart i poziva gradske četvrti i mjesne odbore da se jave, da predlože svoj projekt kojim žele poboljšati život u lokalnoj zajednici i osiguraju sredstva za provedbu. Ove im je godine na raspolaganju 750.000 kuna.

NOVO RUHO ULICA U GRADU I NASELJIMA Asfaltirano 32 kilometara prometnica

Projekt je odličan primjer sinergije Grada Karlovca, mjesnih odbora, poslovnog sektora i volontera koji je pokrenut kako bi se poboljšala kvaliteta života i komunalnog standarda građana Karlovca. U pet godina podržano je 107 projekata u 35 gradskih četvrti i mjesnih odbora koji su sufinancirani sredstvima Grada Karlovca i uz podršku brenda Karlovačko u ukupnom iznosu od 3,2 milijuna kuna. Ove je godine natječaj otvoren do 12. travnja.

Odlučuje povjerenstvo

– Od 750.000 kuna osiguranih ove godine za sufinanciranje komunalnih projekata predviđeno je 500.000 kuna, a za društvene projekte 250.000. Dokumentacija za prijavu nalazi se na internetskim stranicama Grada, a ako bude pitanja vezanih za prijavu, mogu se uputiti na e-mail adresu kakvart@karlovac.hr. O projektima odlučuje povjerenstvo od sedam članova, jedan je predstavnik tvrtke Heineken Hrvatska. Očekujem da će rezultati biti poznati krajem travnja ili početkom svibnja, a projekti trebaju biti završeni do kraja ove godine. Uvjeren sam da ćemo i ove godine imati niz kreativnih i korisnih projekata – kazao je Stjepan Mrežar, pročelnik Ureda gradonačelnika.

Natječaj Grada za ovogodišnji KAkvart najavljen je u mjesnom odboru Vučjak koji je već nekoliko puta sudjelovao na natječaju.

– Do sada smo se javili dva puta. Uredili smo stepenice prema svojoj etnokući i zavičajnoj zbirci gdje su nam i prostorije mjesnog odbora i KUD-a Sv. Ana Vučjak. Lani smo počeli uređenje etnoparka. Planiramo se javiti i na ovogodišnji natječaj u suradnji s KUD-om Sv. Ana – kazala je Jasna Požar, predsjednica mjesnog odbora.

Zahvaljujući upravo KAkvartu, gradske su četvrti i mjesni odbori do sada dobili niz novih igrališta, uređenih parkova, etnokuća, prostorija društvenih domova ili sportskih terena. Inače, partner Gradu u KAkvartu već petu godinu zaredom je Heineken Hrvatska s brendom Karlovačko. Za ovaj jubilej s agencijom Bruketa i Žinić razvijen je novi vizualni identitet projekta. Ljudmila Bratko Gašpić, menadžerica korporativnih poslova Heinekena Hrvatska kazala je da je zadovoljstvo već pet godina biti dio projekta KAkvart i podržavati ga.

ULAGANJA U PREDŠKOLSKI ODGOJ Dječji vrtić gradit će se pokraj jaskanskog Sajmišta

– Pet godina suradnje potvrđuje da se zajedničkim snagama javnog i privatnog sektora te volontera može povećati kvaliteta života u lokalnoj razini. Zadovoljni smo količinom dosad realiziranih inicijativa i događaja, a podršku pozitivnim promjenama pokazujemo i novim, osvježenim vizualnim identitetom KAkvarta koji smo razvili u suradnji s Gradom i agencijom Bruketa&Žinić&Grey – kazala je Lj. Bratko Gašpić.

Volonterski sati

Novim se logom nastojalo spojiti koncept oznake projekta KAkvart s vizurom cjelokupnog grada i kodom Karlovačke pivovare. Gradonačelnik Damir Mandić istaknuo je dodatnu vrijednost projekta kroz druženje i volontiranje, s obzirom na to da je do sada odrađeno više od 30.000 volonterskih sati.

– I vijećnici u odborima i četvrtima su volonteri. Taj posao obavljaju u svoje slobodno vrijeme i spremni su se posvetiti svome mjestu. Logično je da ovaj projekt bude naslonjen upravo na vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora zato što ti ljudi znaju prepoznati i imaju informacije s terena koji bi to projekti mogli podignuti kvalitetu življenja u njihovim mjestima. Vrijednost realiziranih projekata puno je veća kada se pribroje vlastita sredstva gradskih četvrti i mjesnih odbora, razne donacije i volonterski sati.

PROJEKT OD 300.000 KUNA Energetska obnova općine

KAkvart je izvrstan projekt koji aktivira građane u zajednici, koji kroz ovaj projekt oblikuju društvenu i komunalnu svakodnevicu u svojim mjesnim odborima i gradskim četvrtima. Posebnu težinu daje privatni partner, u ovom slučaju Karlovačko koje prepoznaje vrijednost projekta i na taj način pokazuje iznimnu društvenu odgovornost – dodao je gradonačelnik Mandić.